Све чешће се говори о ковид пропусницама у Србији, али је и даље неизвесно како ће оне изгледати и када ће бити уведене.

Доктор Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог Ветеринарског института у Краљеву, каже за РТС да је већ касно да се од увођења ковид пропусница добије прави ефекат. Истиче да испада да нема горе ствари на свету него угрозити права неодговорним антиваксерима.

Доктор Миланко Шеклер подсећа да су ковид пропуснице у многим државама Западне Европе уведене још пре лета и да је упорно заступао становиште да их треба што пре увести и у Србији.

„Једини догађаји на којима су пропуснице уведене били су Егзит, Арсенал фест и још неки догађаји током лета. Нажалост, мислим да смо у потпуности закаснили са ефектом увођења ковид пропусница јер је требало да нас оне доведу до тога да немамо оволики број новозаражених дневно“, истиче доктор Шеклер.

Напомиње да није сигуран да је у овом тренутку од увођења ковид пропусница могуће извући максимум, као што би било могуће да су уведене на време.

„Овде су се стално правдали људским и уставним правима. Мени је чудно да такав систем уводе Словенија, Италија, Француска, Аустрија и многе друге земље Европе и да се тамо не жале на кршење људских права. Чини ми се онда да када наши грађани изгубе судске спорове пред државом не треба да иду у Стразбур по правду, чини ми се да смо ми надишли тај део Европе, па би требало да они који изгубе спорове у Европској унији долазе у Београд, да им се заштите људкса права“, каже доктор Шеклер.

Истиче да је у Србији изгледа много важније шта мисле људи који су против вакцинације.

„Испада да је држави важније шта ће о њој да мисле антиваксери него грађани који су се вакцинисали, били послушни и радили све што треба. То ме подсећа на грађане који редовно плаћају грејање, воду и струју и оне који не плаћају ништа, а онда се држава договара како ће да плате, којом динамиком и како да им отпише део дуга. Ко ту испада мајмун? Испада да је у предности онај ко крши прописе. Тако и овде“, каже Шеклер.

Наглашава да испада да нема горе ствари на свету него угрозити права неком неодговорном антиваксеру који жели да се понаша као да је све нормално.

„У медицини два и два нису увек четири“

Доктор Шеклер истиче да само захваљујући вакцинисанима здравствени систем није доживео крах, али да ће медицински радници да „полуде“ јер добијају теже случајеве из већег броја тестираних.

„Поздрављам што је држава направила и опремила ковид болнице, то је за сваку похвалу. Поздрављам што има и толико вакцина, међутим није ми јасно зашто упропастити то понашањем које је потпуно непримерено“, каже Шеклер.

Истиче да вакцинисани могу да се заразе, али у много мањем проценту, са много блажом клиничком сликом и много мањом вероватноћом да се деси било шта нежељено.

„У медицини два и два нису увек четири јер је сваки човек свет за себе и треба узети у обзир и његове године и старост и стање организма. Када се вакцинисани зарази, болест краће траје и много је мања шанса да ће неког да зарази јер излучује мање вируса“, објашњава доктор Шеклер.

Наводи да могућност поновног заражавања најпре постоји код особа које су прележале ковид уз блажу клиничку слику јер организам није добио довољно јак надражај и довољну количину вируса која би га стимулисала да створи имуни одговор.

„Није нормално да имамо утакмице са 25.000 људи“

Доктор Шеклер истиче да се о ковиду 19 сада зна све и да није битно различит од осталих коронавируса.

„Једина је разлика што заражава људе и то нас највише боли. Док је заражавао псе, мачке, говеда и кокшке, није нас толико погађало“, каже Шеклер.

Истиче да вирус јесте променио особину да лакше заражава људе са мањом количином, али није променио особину да има већу смртност, што би било опасно.

„Особина да заражава људе мањом количином је незгодна само јер много више људи може да буде инфицирано у краћем временском периоду и да направи проблем здравственом сектору, као што га већ прави у Србији“, напомиње Шеклер.

Сматра да је сав терет спасавања људских живота пао на мали број људи у ковид систему који се исцрпљују дежурствима, а онда виде да, како каже, нигде нема никаквих мера.

„Ни држава не тражи да ико спроводи мере, а ни сами представници државе не спроводе мере, а када оду у друге земље, онда ставе маску. Није нормално да имамо утакмице са 25.000 људи, а да онда буде проблем 10 људи у аутобусу без маски или да поводом неких догађаја довозиш људе аутобусима из читаве Србије и да нико нема маску, а онда је проблем у ГСП-у да ли носе маске, па дај да им пишемо казне“, наглашава Шеклер.

Истиче да су велики проблем и свадбе и да му није јасно зашто за њих не важе иста правила као за фестивале који су летос одржани.

„Мени ништа ту није јасно, шта је проблем, где је заглавило и зашто смо окренули главу од тренутне ситуације“, каже доктор Миланко Шеклер.

ТопПрес/ Извор: РТС