Легенда Црвене звезде Драган Џајић изабран је данас једногласно за новог председника Фудбалског савеза Србије (ФСС) на Скупштини у Старој Пазови.

Џајић је био једини кандидат за председника, пошто се некадашњи репрезентативац Немања Видић повукао из трке за првог човека ФСС.

Скупштина ФСС броји 85 чланова, а седници Скупштине у Старој Пазови присуствовало је 78 делегата. Џајић је добио подршку свих 78 делегата.

Седници није присуствовао Видић, који је јуче повукао своју кандидатуру за председника ФСС.

Функција првог човека ФСС била је упражњена последње две године након оставке Славише Кокезе.

Џајић: Немам чаробни штапић и никада нисам обећавао „куле и градове“

Нови председник Фудбалског савеза Србије (ФСС) изјавио је данас у Старој Пазови да нема чаробни штапић и да никада није обећавао „куле и градове“.

Гласање је било јавно, Џајић је добио 78 гласова, пошто је седницу пре гласања напустио председник независног синдиката професионалних фудбалера Независност Мирко Поледица.

„Поносан сам и почаствован чињеницом да сам добио прилику да водим српски фудбал. Прихватио сам овај изазов јер осећам да знањем и искуством стеченим у освајању 36 клупских трофеја, светске и европске титуле, могу да помогнем. Мислим да заједно можемо успешно да руководимо српским фудбалом и подигнемо га на још виши ниво. Када сам био кандидат рекао сам да себе сматрам одговорим човеком и да ће, пре свега, одговорност и озбиљан приступ свим обавезама које ме очекују у наредне четири године, бити одлика мог али и рада целокупног Савеза. Сада намеравам то и да испуним“, рекао је Џајић на седници Скупштине, пошто је изабран за председника ФСС.

Он је истакао да ће дати све од себе да национални тим Србије буде редован учесник највећих такмичења.

„Мислим да у ФСС има доста ствари које добро функционишу, али такође верујем да има и доста оних које можемо да унапредимо. Наравно, мерило рада савеза у очима јавности је фудбалска репрезентација. Даћемо све од себе да она постане редован учесник највећих такмичења, односно европских и светских првенстава, а потом да и на тим такмичењима направи искорак и после дуго времена заиста заблиста. У овом тренутку приоритет је да се квалификујемо на ЕП и тамо остваримо успех“, навео је он.

Искуством које сам стекао као репрезентативац, а играо сам финала највећих такмичења са државним тимом, надам се да ћу моћи да допринесем да тако и буде. Међутим, репрезентација није једина обавеза ФСС и зато желим да и другим сегментима будемо успешни. Перманентна борба за регуларност такмичења је основни предуслов за напредак фудбала, додао је нови председник ФСС.

„Због тога сам формирао тим који вам је познат и пред којим ће бити задатак, да српски фудбал у целини направи искорак. Добро је за спорт сваке државе да људи из политике, са највиших нивоа, воде рачуна о томе и помажу. Не говорим само о фудбалском спорту“, рекао је Џајић.

Он је подсетио да се награђују добри резултати у свим спортовима и да се граде нови стадиони у Лозници, Зајечару, Лесковцу.

„Сви са нестрпљењем очекујемо изградњу националног стадиона. Услови за такмичење, од најмлађих селекција па до елитног ранга такмичења треба да буду бољи и ми ћемо радити на томе. Желимо квалитетније стадионе и терене који би омогућили бољи и модернији фудбал. Тражићемо начине да помогнемо директно клубовима да стекну нове, боље терене и да им омогућимо да их одржавају и сачувају. Тај напредак ће лако бити уочљив, због боље игре коју ће они омогућити, а самим тим и већим бројем публике који ће присуствовати утакмицама. Када сам био играч, а и сада као навијач, волео сам и желео увек пуне трибине. Навијаче на стадионе може да доведе само резултат, ја то најбоље знам. Један од таквих примера је када смо недавно отишли на Мундијал“, додао је Џајић.

Председник ФСС је навео да успех на терену подиже интересовање навијача и враћа углед репрезентацији у друштву.

„Најодговорнији за то су стручни штаб и играчи, људи који се директно баве тим питањем. Ми смо ту да им обезбедимо све услове и ја сам сигуран да ће тако и бити. Истовремено желимо да радимо на развоју свих региона, јер врло добро знам колико талентоване, квалитетне деце имамо и не смемо дозволити да они пропадну. Наш фудбал је познат по великом броју талентованих фудбалера, а мислим да он није искоришћен у правој мери“, истакао је Џајић.

Он је истакао да ће заједно са својим тимом трудити да ојача све структуре савеза и да такмичење Суперлиге учинимо атрактивнијим и профитабилнијим за све клубове.

„Желим да свакој организацији у оквиру савеза дам пуну аутономију али то ће значити и велику одговорност за њих. Почев од мојих првих сарадника, потпредседника и чланова Извршног одбора, који ће преузети задужења и одговорност. Исто је и са регионима. Челници региона ће имати моје поверење, да у складу са заједничким планом доносе одлуке у подсавезима и прате њихову реализацију“, рекао је Џајић.

Нови председник ФСС је истакао да ће судијска организација деловати самостално.

„То потенцирам јер знам да је то увек тема. Међутим, верујем људима из судијске организације да то могу, а Савез ће практично бити брана разним ударима на њих. Они морају бити максимално професионални. Слично је и када је тренерска организација у питању, за коју мислим да ради добро и да има перспективу да помогне развоју нашег фудбала. Оно што желим је да укинемо је клубаштво, односно ситне, дневне, личне интересе који доводе до подела и деструкције“, изјавио је Џајић и додао да је поносан на пријатељства и контакте које је деценијама стварао у Европи и свету.

Џајић је навео да ће се трудити да ФСС постане важан део УЕФА и поуздан партнер у свим будућим пројектима.

„Створићемо тимове људи који ће се тиме бавити. Стручњаке из свих области. Пратићемо модернизацију фудбала која се дешава и без које нам нема напретка. Свака сарадња са УЕФА и ФИФА биће на обострану корист. Немам чаробни штапић и никада нисам обећавао ‘куле и градове’. Нисам човек који ће да дође на функцију и да каже све ћу вам ја решити. То ми не пада на памет, нити било коме обећавам, нити сам обећао. Могу да радим онако како то најбоље знам, да дам сво своје знање, искуство и умеће, а време ће показати како ће то бити и изгледати“, нагласио је први човек ФСС.

Џајић тврди да је сам себе увек сматрао одговорним човеком.

„Зато ћу настојати да мој допринос буде максималан могући. Ово је оквирни план који ћемо заједничким снагама, кроз рад у периоду пред нама, разрађивати и ширити у бројне сегменте који чине ФСС. Рекао сам већ да не мислим да је потребна седа глава, мислим да свако ко разуме фудбал може да обавља улогу председника ФСС. Искуство има предност, зависи шта је ко радио. Не завршава се све на томе ко ће да победи, већ се ради и о некој перспективи за будућност. Искрено то мислим“, истакао је Џајић.

Он је затражио стрпљење на почетку свог мандата.

„Само вас молим да на почетку имамо стрпљења, да сагледамо све из најбољих углова, сваки појединачни проблем и онда нађемо најбоље могуће решење. Не планирам да правим никакве радикалне заокрете. Они ће долазити са временом и у сарадњи свих нас, као и у заједничком договору са јасно постављеним циљевима. Желим да се захвалим још једном свима вама на подршци, својој породици која ми је велики ослонац, својим сарадницима у које имам пуно поверења. Још једном хвала на свему и срећно“, закључио је Џајић.

Јован Шурбатовић остаје генерални секретар ФСС, помоћ Турској од 25.000 евра

Досадашњи генерални секретар Фудбалског савеза Србије Јован Шурбатовић биће и у наредне четири године на овој функцији, саопштено је из ФСС после седнице Извршног одбора којом је председавао нови председник Драган Џајић.

ИО ФСС одржао је данас прву седницу у новом саставу.

„Одлуком чланова ИО ФСС Шурбатовић је добио поверење и нови четворогодишњи мандат на функцији генералног секретара ФСС. Челни људи ФСС донели су одлуку о новчаној помоћи Турској у износу од 25.000 евра ради лакшег и бржег санирања последица катастрофалног земљотреса који се догодио у фебруару 2023. године. Донета је одлука о продужењу уговора на још годину дана са селекторком женске омладинске селекције (У19) Лидијом Стојкановић“, наводи се у саопштењу ФСС.

ТопПрес/ Извор: Танјуг