Докторка Милијана Балевић из Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ рекла је данас да драстична промена времена утиче на кардиоваскуларни систем јер доводи до грчења крвних судова, што код неких људи може проузроковати стварање тромба, а затим и инфаркта или шлога.

Она је истакла да је важно да се прилагоди начин живота разликама у температури ваздуха. На питање како се температурне промене које су присутне последња два дана одражавају на кардиоваскуларне пацијенте, Балевић је за Танјуг навела да имају утицаја пре свега на психичко здравље људи, а затим и на кардиоваскуларни систем.

Појашњава да овакве температуре утичу уколико организам није припремљен, односно код хроничних пацијената који не узимају редовну терапију, као и код условно здравих особа које немају добар сан, пуше или узимају веће количине алкохола.

Балевић наводи и да се током ова два дана чешће јављају кардиоваскуларни пацијенти, неки су уплашени да им се нешто не догоди, а некима је лоше, па им се прилагођава терапија.

„Ово не смемо схватати панично. Ово је нешто за шта организам има заштитне снаге. Само ми треба да направимо ресурсе за исте“, навела је она. Она је навела и да људима генерално више пријају летње температуре, јер су на њих генетички адаптирани.

ТопПрес/ Извор: Танјуг