Фото: ГЗСФото: ГЗС

Равна Гора – Скуп на Равној Гори у организацији Српског покрета обнове (СПО) одржан је данас по 28. пут, поводом годишњице устанка против нацистичког окупатора Краљевине Југославије.

Венце на споменик генерала Драгољуба Михаиловића положио је тачно у подне Александар Чотрић, заменик председника СПО и народни посланик који је рекао:
„У октобру 1934, краљевском официру Драгољубу Михаиловићу поверена је команда над возом којим се, од Сплита до Београда, у Отаџбину враћао од хрватских и бугарских фашиста у Марсељу убијени Александар Карађорђевић, Краљ Југославије и Врховни командант њене Војске.“

Чотрић је подсетио да је „у априлу 1941, пуковник Драгољуб Михаиловић одбио да призна капитулацију Александрове државе и војске и покренуо оружани отпор фашизму и нацизму, први отпор том злу у тада поробљеној Европи“.
„Ове године, када се прославља век цео од победе савезника у Великом рату, Србија и српски народ су и поносни и у жалости“, поручио је Чотрић и то образложио:
„Поносни смо на величанствене победе Српске војске, којом је командовао Велики Александар. Поносни смо на устанике његовог ратног друга и команданта Југословенске краљевске војске у раскомаданој и окупираној Краљевини, генерала Драгољуба-Дражу Михаиловића.

Александар Чотрић, заменик председника СПО и народни посланик
Александар Чотрић, заменик председника СПО и народни посланик

У жалости смо због нацистичких куршума у груди Краља Александра, због комунистичке смртне пресуде генералу Михаиловићу и због комунистичких лажи и о Александру и о Дражи, којима се, до данашњег дана, затрпавају оба ова велика покојника.“
Завршавајући говор, заменик председника СПО је поручио:
„’Покољења дјела суде, што је чије дају свима’.
Србија ће се усправити и бити опет победничка, када призна и окаје своје грехе према Александру Карађорђевићу, Драгољубу Михаиловићу и својој историји!“

Заменик председника Равногорског покрета Милан Баришић, фото: ГЗС
Заменик председника Равногорског покрета Милан Баришић, фото: ГЗС

Заменик председника Равногорског покрета Милан Баришић каже да на обронцима Сувобора нема више окупљених као некада.
„Ове године смо договорили одржавање Свесрпског сабора који ће почињати 8. маја на Марковдан дизањем заставе, а сваке наредне године биће главни Српски сабор и то прве суботе по Ђурђевдану, тако је тражио владика Милутин кога Равногорци веома поштују. Првенствено зато што је цркву на Равној Гори поставио у службу СПЦ ”, каже Милан додајући да се од идуће године очекује много више Равногораца и свих честитих Срба који ће доћи и посетити Равну Гору.

Према његовим речима Равногорски покрет је пре пар година рехабилитовао Ђенерала Дражу Михајловића уз договор са Војом Михајловићем, Дражиним унуком.
„То је велико дело. Сада је и Војска Србије дошла да положи венце на гроб, што не би могли да није скинута љага са Чичиног имена”, рекао је Баришић који напомиље да за једног Равногорца, Равна Гора представља свето место.

Равногорски покрет, каже Баришић су разне службе покушавале да разбију али је он од 2005. године захваљујући идеји председништва покрета Рапублике Српске, Србије, Црне Горе и емиграције ујединила Равногорце.

Војвода Гојко Рабреновић, фото: ГЗС
Војвода Гојко Рабреновић, фото: ГЗС

Присутнима се обратио и војвода Гојко Рабреновић који је рекао да је једини стуб одбране државе Србије окупљен данас на планини Сувобор.

„Велика ми је част што је данас са нама и велики Србини и четник Велимир Илић који је закопао темеље ове цркве овде, коме су партизани побили пола породице. Сматрамо да морамо сви под један барјак јер се власт у Србији другачије не може променити. Сваке године све мање људи је овде, проблем су финансије, трзавице, деца отишла странпутицом. Према томе молим вас и кумим као своју браћу ми смо последњи бастион одбране Србије”, каже Рабреновић.

Председник Нове Србије Велимир Илић, фото: ГЗС
Председник Нове Србије Велимир Илић, фото: ГЗС

Председник Нове Србије Велимир Илић каже да су све промене почеле са Равне Горе када су пре много година, били млади и пуни воље.

„Тада смо почели да правимо споменик па касније цркву, путеве, струју воду итд. Равна Гора је српско светилиште и то не треба никада да се заборави, додуше пуно је година прошло од тога. Неки и данас долазе, неки су се упокојили. Имао сам част да будем први домаћин прославе Равне Горе и отварања споменика као и освећења цркве. Добар део свог живота сам провео овде, без струје и воде све смо то радили градили са много проблема, хапшења. Данас у демократској Србији народ још увек долази, јер се овде увек нешто догађа. Морамо ми Шумадинци да се држимо, много су нас склонили у крај, и нас и Моравце”, каже Илић.

Фото: ГЗС
Фото: ГЗС

Пуно ми је срце, каже лидер Нове Србије, када видим да је Равна Гора пуна младих који су покретачка снага нашег друштва, а ми старији треба само да им помогнемо искуством.

ТопПрес/ Глас западне Србије