Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић потписао је  са представницима пет домаћих компанија уговоре о додели подстицаја за унапређење комбинованог транспорта за 2022. годину, која су на овај начин добила укупно нешто више од 73 милиона динара из буџета Србије.

Средства су добили „Комбинобвани превоз“ Прокупље за ремоторизацију дизел-електричне локомотиве, „Милшпед“ Београд за набавку транспортних контејнера за комбиновани транспорт, „Трансагент оператор“ Београд за набавку софтвера за унапређење начина рада железничког оператера, Привредно друштво за међународну и унутрашњу шпедицију и јавна складишта „Транспортшпед“ Београд за набавку и опремање палетних регала и предузеће за спољну и унутрашњу трговину и услуге „Нелт цо“ Добановци за набавку виљушкара.

Министар Момировић је те компаније назвао пинорима у скетору комбинаованог превоза у Србији.

„У околностима када се у Европи одвија рат две највеће земље које пружају сировинску базу за целу Европу, логистика се намеће као кључно питање обезбеђивања сировина и стабилности наше државе и обезбеђивања одрживе потрошње енергената. Велико ми је задовољство да са овим више него релевантним комапанијама потпишем уговоре који ће значити даљу подршку развоју железничког саобраћаја и комбинованог превоза у нашој држави“, рекао је Момировић.

Оценио је да данашњи догађај показује стабилност јанвих финасија Србије и одлучност наставка инвестиција које ће довести до даљег раста економије и стандарда грађана.

„У овим околностима када је цела Европа у превирањима и када се сви труде да обезбеде елементарно стабилно снабдевање за предстојећу јесен и зиму, ми показујемо одлучност и стабилност и сигуран сам да ћемо боље од осталих земаља у Европи проћи ово тешко време“, истакао је минисртар Момировић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг