Топола – Традиција узгоја винове лозе на простору Шумадије утемељена је на богатим историјским чињеницама. Према предањима племке винове лозе на ове просторе донели су стари Римљани, који су копајући руду у руднику олова и цинка на планини Рудник, на нижим пределима садили винограде. Тако је винова лоза стигла и до села Винча где се налази највећи произвођач вина на простору Шумадије, Божа Александровић.

Фото: ТопПрес

„Два века винова лоза успева на овим просторима, засигурно се зна и ово село добило је име по виновој  лози и вину. За време старих Римљана звала се Винцеа, у средњем веку Виница, а данас Винча, директна асоцијација са чим се ово становништво бавило. После тога долазе периоди када је било отежано узгајање винове лозе и неки савремен приступ долази с’ почетка 20 века када су краљ Петар па за њим Александар засадили око 60 хектара винограда. Они су тада увезли високо квалитетни садни материјал из Француске, засадили га  на Опленцу и тако се раширило даље. Тако је и моја  породица која је блиско сарађивала са њима дошла до тог садног материјала и обогатила сортимент. До тада смо имали од аутохтоних сорти прокупац, смедеревку, оне су биле основ у нашем домаћинству које је имало два до три хектара винограда. Са ширењем винограда које су оставили Карађорђевићи обогатио се читав сортимент па су се и села обогатила сортама“, каже за ТопПрес Божа Александровић, власник винарије „Александровић“.

Власник винарије „Александровић“, фото: ТопПрес

Међутим, након тога долази период комунизма када је виноградарство било у рукама великих комбината као што су били Рубин и Навип.  Нова етапа у развоју Винарије Александровић почиње 2000. године,  када је саграђена нова винарија и набављена најсавременија опрема за производњу врхунских вина. Данас је ова породица са својим винима водећа српска приватна винарија.

„Ја сам након тог периода обновио породичну производњу, почео сам са мањим количинама, са својом етикетом и то је био почетак. Данас имамо 75 хектара винограда, засађених са високо квалитетним сортама за производњу врхунских вина.  Винарија  годишње производи око 350.000 боца вина од тога је око 25 одсто извоз за земље као што су Јапан, Кина, Русија, Америка, западна Европа. Наша производња је доведена до савремене, одржавамо конекцију са навикама и историјом овога краја. Засадили смо и три хектара  прокупца, то је наша аутохтона домаћа сорта. Након  двадесетак година професионалног бављења винарством винарија данас има од белих вина – тријумф, харизму, тријумф тероар, оплен, од црвених – регент, родослов, вожд, визију.   Од белих сорти грожђа – шардоне, совињон, бели бургундац, од црвених – каберне совињон, прокупац, мерло, све је то један јако богат сортимен са великом могућношћу комбиновања“, наводи Александровић.

Подрум винарије „Александровић“, Фото: ТопПрес

Четири злата за четири послате етикете на престижном надметању Мундус Вини 2016. само су један у низу међународних успеха вина ове винарије, а ту су и титуле шампиона за родослов 2006, бело вино тријумф , розе варијанта 2013. и природно слатко вино  2013. на Великом тесту Вино.рс 2014. Вина винарије Александровић налазе се на винским картама хотела и ресторана од Јапана, Кине и Русије, преко западне Европе до САД. Чак шест етикета налази се у премијум категорији.

„Дуго смо присутни на тржишту, били смо победници у Јапану тада је вино родослов добило велику златну медаљу. Потом разна  међународна такмичења, најбоље вино Балкана а све је то резултат визије и упорности да производимо квалитет  али и срећа да живимо у таквој регији као што је Шумадија, да има довољну суму температурних степени за успевање вина. Због тога наша вина одишу елеганцијом, са пуним телом, структурна вина која се високо цене код познавалаца овог пића“, истиче власник винарије „Александровић“.

Бројне медаље красе зидове ове винарије, фото: ТопПрес

У оквиру винарије налази се модерна конференцијска сала, пространа дегустациона дворана с терасом одакле се пружа фантастичан поглед на винограде и типичан шумадијски крајолик, богато снабдевена продавница вина ексклузивних паковања, поклона и ракија овог произвођача. Ширећи винограде и радећи на производњи вина у протеклих двадесетак година винарија „Александровић“ је постала  бренд на тржишту, а у годинама које долазе у први план ставиће развој винског туризма.

Фото: ТопПрес

„У овој производњи, свака помоћ је битна, па тако и ресорног министарства јер је спор обрт капитала, време је битно а једино то се не купује. Подршка у виду субвенција  за подизање засада, за куповину опреме, мера 1 односи се на механизацију и може да подстакне овај развој у наредном периоду. Наша винарија је заокружила подрумске капацитете и површине, у будућности подижемо квалитет и сигурно ћемо усмерити капацитете у развој винског туризма“, закључује Александровић.

Коришћењем најсавременије технологије, праћењем светских трендова, научних сазнања и богате традиције, Винарија Александровић је постала лидер међу произвођачима вина целог балканског региона.

ТопПрес

Фото: ТопПрес