Два вепра самца одстрељена на Сувобору, један 150 а други око 100 килограма

Два вепра самца одстрељена на Сувобору, један 150 а други око 100 килограма

Горњи Милановац – Дивље свиње претходних година праве огромне штете у домаћинствима сувоборског краја, а мештани их се плаше више него вукова и медведа. Сада им је бар мало лакше јер су храбри ловци из ЛУ „Војвода Милан Обреновић“ секција из Коштунића имали и те како добар улов Успели су да одстреле изузетне примерке, два дивља вепра самца, од којих је један тежине око 150 а други око 100 килограма.

„Потерали су их ловачки пси и убрзо су били на нишану, након другог гађања . Другог, ситнијег погодио је Павле Томовић, а такође је добар примерак“, каже за РИНУ један од ловаца овог горњомилановачког удружења.

Иначе, процедура која следи након улова није нимало једноставна. Уловљени примерци прво се возе у специјалну хладњачу у Враћевшницу где ће након анализе бити установљено да ли је месо дивљачи безбедно за исхрану и тек након тога се враћа ловцима на прераду и коришћење.

„Ловци додатно плаћају 90 динара по килограму плус трофеј који се односи на кљове и то се посебно процењује, а висина износа се оцењује посебним правилником. То су та нека ловачка правила којих се сви придржавамо, јер се мора знати неки ред“, додаје ловац.

Уколико анализе покажу да је месо безбедно, нема дилеме да ће од ова два устрељена дивљег вепра бити направљени килограми и килограми доброг гулаша. Сви који су га пробали кажу да је то фантастичан специјалитет.

ТопПрес/ РИНА