Управни Одбор Адвокатске коморе Србија (АКС) донео је одлуку о дводневној обустави рада свих адвоката у Србији из протеста према ставовима Грађанског одељења Врховног касационог суда о наплати трошкова обраде кредита, које сматра спорним.

Према овој одлуци, адвокати неће радити у среду 20. октобра и четвртак 21. октобра, што ће довести до одлагања суђења и других поступака.

На седници УО АКС која је још у току биће одлучено и да ли ће и када бити заказана конференција свих адвоката у Србији како би се адвокатура јединствено одредила према правним ставовима Грађанског одељења ВКС од 16. септембра, односно допуни мишљења у вези са наплатом обраде трошкова кредита и ставом у вези са правом банке да наплати клијенту премију осигурања кредита.

Такође, треба да се одлучи о датуму за седницу скупштине АКС.

Поменути ставови су спорни за адвокатуру, која већ месец дана негодује уз уличне протесте тврдећи да су ови ставови донети у корист банака, а на штету грађана, супротно досадашњој судској пракси.

Према овим ставовима, грађани би почели да губе већину спорова против банака, које су до сада махом добијали, а трошкове поступка су наплаћивали њихови адвокати који их у њима заступали.

ТопПрес/ Извор: Танјуг