ЕУ подршка развоју туризма Тополе и Опленца

ЕУ подршка развоју туризма Тополе и Опленца

Београд, Топола – Европска унија одлучила је да од 2022. године укључи општину Топола у централној Србији у пројекат „ЕУ за културно наслеђе и туризам“, у коме ради на подизању туристичких капацитета Источне Србије.

Како се наводи данас у саопштењу ЕУ, у Тополи ће бити ревитализована Краљевска винарија на Опленцу, једна од првих професионалних винарија у Србији, коју је основао 1931. године краљ Александар И Карађорђевић, а временом су аутохтоне сорте вина Жилавка, Опленка и Тријумф постале надалеко познате.

Такође, како се наводи, доделом бесповратних средстава пружаоцима туристичких услуга, едукацијама у области туризма и културног наслеђа, пројекат ће побољшати туристичку понуду општине и тиме подстаћи економски раст и отварање нових радних места.

Наводи се да је Опленац туристички најпосећеније место у централној Србији.

„Окосница туризма Тополе јесте управо културно-историјско наслеђе и задужбина краља Петра И. То је оно што Тополу већ дужи низ година обележава на туристичкој мапи Србије. Оно што Топола може да пружи је један шири развој туризма, што подразумева сеоски и вински туризам који представљају будућност развоја регије, зелени туризам и повећање смештајних капацитета. Тиме ћемо привући већи број туриста који ће провести више дана у Тополи“, рекла је Драгана Крстић испред Туристичке организације Опленац-Топола.

Пројекат „ЕУ за културно наслеђе и туризам“ финансирају Европска унија и немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој, а спроводи га Немачка организација за међународну сарадњу.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI