Европска унија (ЕУ) ће преко програма ЕУ ПРО Плус, који се спроводи у сарадњи са Министарством за европске интеграције, подржати 16 пројеката који за циљ имају да унапреде конкурентност малих и средњих предузећа која послују у регионима Шумадије и западне Србије и Источне и јужне Србије, каже се у саопштењу за медије које је достављено нашој редакцији.

Пројекте које ЕУ подржава са више од 670.000 евра спроводиће регионалне развојне агенције, бизнис центри и инкубатори, научно технолошки парк, центри за предузетништво младих као и друга удружења како би помогла предузећима да изађу на нова тржишта, уведу стандарде али и да се брже опораве од негативних последица пандемије ковида 19 на целокупну привреду.

„За постизање одрживог регионалног развоја земље важно је да имамо снажан и отпоран сектор малих и средњих предузећа која су темељ сваке националне економије јер стварају могућности за запошљавање на локалном нивоу. Уз подршку Европске уније, организације за подршку пословним субјектима радиће на унапређењу пословања, знања и капацитета предузетника, јачању њиховог тржишног капацитета, као и на унапређењу квалитета њихових производа и услуга“, рекла је Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције Владе Републике Србије. Како је Јоксимовић навела овакво ангажовање и сарадња свих локалних и регионалних актера, укључујући регионалнле развојне агенције и регионалне привредне коморе у развојним пројектима какав је ЕУ ПРО Плус неоходне су за постизање добрих резултата.

„Подршка Европске уније унапређењу конкурентности и јачању српских предузец́а треба да помогне њиховом уласку на европско тржиште које пружа велике пословне могућности али истовремено захтева испуњење високих стандарда и спремност на конкуренцију. Ови пројекти ће у значајној мери унапредити пословање малих предузећа и то у прерађивачкој, пољопривредно-прехамбреној и другим индустријама, као и у оним областима привреде које су посебно погођене ковидом 19 као што су угоститељство и туризам. Посебно је важно што ће кроз пројекте у великој мери радити на дигитализацији и озелењавању малог бизниса у Србији чиме се унапређује конкурентност али и отпорност на могуће будуће кризе“, рекао је амбасадор Емануеле Жиофре, шеф Делегације Европске уније у Србији.

На јавни позив који је био отворен од 9. децембра 2021. до 2. фебруара 2022. године, стигло је укупно 45 предлога пројеката, а Управни одбор програма на основу административне, програмске и техничке евалуације предлога пристиглих на јавни позив, за финансирање одобрио је 16 пројеката.

Листа одобрених пројеката доступна је овде  на интернет страници програма ЕУ ПРО Плус.

Активности ЕУ ПРО Плус програма који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са 40 милиона евра. Програм, чију реализацију води Министарство за европске интеграције, има за циљ да допринесе побољшаном управљању територијалним развојем, економском расту и унапређењу социјалне инфраструктуре и кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије. Активности на терену спроводи УНОПС.

ТопПрес