Фото: Топ Прес

Топола – Васкрс је највећи и најрадоснији хришћански празник, припреме  су увелико почеле а Велики петак је дан када се ништа не ради осим фарбања јаја.

Прво се боји црвено јаје јер црвена боја је симбол радости и васкрсења па је обичај да се то јаје  чува до следеће године тзв, „Чуваркућа“, сматра се заштитником породице. Ово јаје се увек чува на истом месту у кући. Домаћица се прво прекрсти и помоли Богу а затим у суд са водом у коме ће кувати јаја додаје мало освећене водице.

Постоји много метода али један од начина фарбања јаја је у луковини односно љуски лука која се сакупља током зиме. Ово је уједно и метод који су наше баке примењивале.  Ако се жели љубичаста боја ту је црвени лук, а браон од црног лука. Љуска лука се потопи у воду обично дан пре и кува на тихој температури док се за то време припреме јаја. На свако јаје се стави травчица по жељи, а онда се обмота најлон чарапом и завеже концем чврсто да се приликом кувања не одвеже, тако припремљена јаја се ставе у посуду у којој је луковина и настави са кувањем док се јаја не скувају. Кувана јаја се поваде а онда пажљиво одстрани чарапа и травчица, а у томе ће помоћи крпица натопљена уљем или сирћетом, јаја ће од тога бити и сјајна и лепа на изглед. У луковини се могу кувати јаја која се украсе мрежастим џаком од кромпира. Свако јаје биће различито и пре свега здраво.

Поред луковине, баке су користиле и млечику или коприву па би на тај начин постигле жуту боју или зелену зависно колико је стара биљка.

ТопПрес

Фото: Топ Прес
Фото: Топ Прес
Фото: Топ Прес, луковина
Фото: Топ Прес, луковина