Крагујевац –  Радници крагујевацког Фијата добили су понуду за одлазак на тромесецни рад у Словачку, рекао је Танјугу председник Гранског синдиката металаца „Независност“ у крагујевачком Фијату Зоран Станић и додао да је веома мала заинтересованост, иако су овог пута понуђени много бољи услови.

Како је рекао, у односу на прошли пут када је било и притисака на запослене, ова понуда је доста повољнија, када су у питању услови рада и плаћања.

Ипак, радници углавном нису заинтересовани за одлазак на рад у Словачку, додао је он.

„Свега неколико њих је изразило интересовање да иде у град Трнава у Словацкој да ради у тамошњој фабрици. Углавном је слабо интересовање, радници не желе да иду. Јесу овог пута знатно бољи услови, него раније, јер запослени који се одлуче да оду, поред месечне нето плате од 660 евра, добијају и бонус у износу од 5.580 евра, у две рате: прву од 2.200 евра при одласку, а другу када се врате у износу од 3.380 евра“, навео је Станић.

Такође, имају право на један долазак кући месечно о трошку фабрике.

„Али и поред свега, радници не желе да иду. Добили смо информације да су позив за Словацку добијали чак и радници обезбеђења и други запослени који немају никакво искуство у раду на производној линији. Није то лак посао, стојите у специфичном положају осам сати дневно“, објашњава Станић.

Напомиње да се и даље не зна ништа званично о будућности крагујевачке фабрике и да у овом тренутку запослени раде само три, цетири дана у току месеца.

ТопПрес/ Извор: Танјуг