Од почетка примене новог модела е-фискализације и увођења е-фактура ове године у Србији, сваког дана се просечно изда око 10 милиона фискалних рачуна и 60.000 е-фактура, односно, до сада је издато 2,8 милиона е-фактура у јавном сектору, речено је данас на конференцији „Лет’с Талк е-Цомм“ у Привредној комори Србије.

О значају дигитализације, е-трговини и бенефитима које надлежне институције имају због лакшег надзора трговања увођењем новог модела фискализације, било је речи на првом од четири одржана панела „еФискализација и еФактуре“, саопштили су из ПКС-а.

Секретар Удружења за трговину ПКС Жарко Малиновић истакао је да су дигитализација и е-комерц променили начин на који послујемо и на који комуницирамо, те да је од почетка пандемије, е-комерц постао изузетно важна тема како за учеснике на тржишту тако и за државу.

Помоћник директора за ИТ Пореске управе Саша Дулић навео је да од почетка примене новог модела фискализације, Пореска управа у реалном времену добија бројне податке и може да прати значајне параметре трговања, попут висине промета по градовима и општинама, а располаже и са тачним подацима о броју квадрата пословног простора који се користи у Србији.

Према речима Владимира Пејчића из Министарства финансија, до данас је издато око 2,8 милиона е-фактура у јавном сектору, док се дневно изда око 60.000.

Пејчић је ддодао да су од 175.000 до сада регистрованих у систему е-фактура, 10.500 корисници јавних средстава, а да 160 хиљада чине компаније за које обавеза издавања е-фактура почиње 1. јануара 2023. године.

У организацији ПКС и е-Цоммерце Асоцијације Србије одржана су данас још три панела на теме доставе роба, значају и безебдности података и плаћању.

На данашњем догађају учествовали су Марија Пасуљевић, извршна директорка „е-Комерц Асоцијације Србије“, представници компанија MTS, DM Drogerie Markt, Wolt, Dexpreš, Ananas, Philip Morris International, Yemora, Things Solver, Delhaize, Tehnomanija, Digitalk, VISA, OTP Banka, PayTen, AllSecure i Samardžić, Oreški & Grbović Law Firm  и многих других.

ТопПрес/ Извор: Танјуг