Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да су резултати примене новог система е-фискализације од 1.маја више него добри и истакао да је циљ новог модела да се уведе ред у пореску управу и да се што више сузбије сива економија.

Мали је за ТВ Пинк рекао да је нови систем е-фискализације јефтинији за привреду, транспаретнији и бржи и да значи бољу контролу пореске управе.

„Контрола пореске је већ на терену, нећемо правити компромисе када је у питању примена тог система“, рекао је Мали и апеловао да се не послује у зони сиве економије.

Приметио је да никада није била већа економска криза у свету и да је трећа година кризе, а да је Србија и даље стабилна, да помаже грађанима и да није заустављена ниједна инвестиција.

„Да бисмо све то успели, мора да постоји коректан и транспарентан систем фискализације. Морамо да узмемо сваки фискални рачун јер део тог пореза иде у буџет из којег се финансира помоћ грађанима, привреди, инвестиције“, казао је министар.

Навео је и да е-фактуре функционишу беспрекорно и да их користи више од 10.500 јавних предузећа и корисника јавних средстава што је, каже, много транспарентније, брже и јефтиније, посебно за привреду.

Мали је казао да се држава показала одговорном у последње три године и да је преузела највећи терет кризе, почев од исплате помоћи 100 евра грађанима, набавке вакцина, изградње ковид болница, аутопутева, клиничких центара…

„Показали смо се одговорним, али држава не може сама, без учешћа свих грађана у борби против сиве економије“, нагласио је он.

Указао је да је суштина економске политике на расту и додао да је у првом кварталу 4,3 одсто раст БДП, а да се у другом очекује раст од 3,7 одсто.

Како каже, много развијеније земље се суочавају са несташицом хране, рецесијом, отпуштањем радника, а циљ Србије је да до краја 2026. године просечна плата буде 1.000 евра, а просечна пензија 500 евра.

„Просечна плата 2011. и 2012.године била је 331 евро, данас је 610 евра. Када погледате динамику раста плата и пензија, апсолутно је могуће да остваримо циљ који смо зацртали“, рекао је Мали.

Подсетио је да је почетком године исплаћена једнократна помоћ пензионерима од 20.000 динара, просветарима скоро 10.000 динара и запосленима у здравству 10.000 динара.

Додао је да су повећане субвенције за пољопривреднике на 8.000 динара по хектару како би им, каже, олакшали сетву.
Мали је рекао да је за прва три месеца дефицит у буџету 72 милијарде динара, а да је планиран дефицит од 82 милијарде динара.

„У међувремену смо исплатили и пољопривреднике, пензионере, просветаре, здравствене раднике, исплатили 100 евра младима и вратили 188 милијарди динара старих дугова“, рекао је Мали.

ТопПрес/ Извор: Танјуг