Галеника је произвела 372.000 таблета лека хлорокин, који се користи у лечењу ковид-19 пацијената, каже директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић и додаје да су те количине довољне за потребе наше земље и да сада „можемо да се опустимо“.

Наводи да је из Кине у четвртак стигло 160 килограма супстанце, да је Галеника за кратко време успела да се организује и да почне са производњом.

„Лек је кључни лек у лечењу ковид пацијената и већ крајем фебруара нашао се у терапијским протоколима свих земаља света. Користи се за лечење реауматидног артритиса и системског лупуса. Са појавом пандемије сачекао нас је нови сценарио, а то је забрана увоза од земаља из којих смо регуларно увозили лек“, каже Шкодрић.

Наводи да је једини излаз био сопствена производња, да је Галеника изашла у сусрет и за кратко време успела да увезе супстанцу и произведе лек.

„Лека сада има сасвим довољно, сада можемо да се опустимо и да будемо мирни. Сада смо осигурани“, нагласила је она и додала да је централизована расподела свих лекова који се користе у ковид терапији, укључујући и лек хлорокин.

„Тако смо обезбедили да све болнице добију континуирану терапију, а не да буде принцип ко пре до лека његов лек. Хлорокин се користи у терапији код свих пацијената који испуњавају услове за болничко лечење. Даје се на налог лекара специјалисте и строго контролисано као и сви лекови има нежељене ефекте. Никако не сме на своју руку да се узима“, нагласила је она за ТВ Пинк.

Говорећи о терапији крвном плазмом она је рекла да то није самостална терапија, никако се не примењује изоловано, већ у комбинацији са другом терапијом.

Подсећа да крвну плазму могу да дају сви који су оздравили, да је давање добровољно, а метода безбедна.

Крвна плазма се за сада узима у Институту за трансфузију крви у Београду, а од следеће недеље планирано је да почне и у КЦ Војводина.

„Даваоци могу бити сви реконвалесценти који су имали два теста негативна, имају 18 до 60 година, не сме да имају хронична оболења, не могу да имају испод 60 килограма, сви брисеви морају да буду негативни, крвна слика и биохемијска анализа у референтним вредностима“, нагласила је она.

Први пацијент који је оздравио од ковид 19, већ је дао плазму, а још седам људи било је на информативном разговору, док се до краја недеље очекује још 30.

ТопПрес/ Извор: Танјуг