foto-profimedia-ilustracija.foto-profimedia-ilustracija.

Копије светски познатих брендова у нашу земљу обично стижу са Истока. Најчешће су то гардероба, обућа, играчке, козметика, лекови и храна, – производи који могу бити опасни по здравље. Шта се десава са робом одузетом на царини, истраживала је Весна Кезовић Миљковић.

У магацину крушевачке царине заплењена роба. Ташне , каишеви, обућа и одевни предмети са ознакама познатих светских брендова. На први поглед не разликују се од оригинала. Да је реч о фалсификатима ,посумњали су царински службеници који су према процедури обавестили носиоце права који су утврдили да је реч о кривотвореној роби.

„Када као орган царине добијемо обавештење да се ради о кривотвореној роби ми спроводимо управо као и сада поступак уништења робе. У првих 6 месеци ове године уништили смо преко 500 000 комада робе и нешто мање од пола тоне репроматеријала у текстилу“, каже Небојша Анђелковић, начелник одељења за интелектуалну својину- Управа царине.

Роба се уништава на захтев носилаца права , али и због лошег квалитета.

„Ти фалсификовани производи најчешће производе од врло неквалитетних сирови сировина, врло често у себи имају супстанце које су штетне, токсичне по здравље људи.Препоручио бих свим градјанима Србије да избегавају куповину и коришћење таквих производа.Имали смо заплену кондиторских производа. Биле су у питању бомбоне и лизалице што довољно говори колико то може да буде штетно по здравље,“ додаје Небојша Андјелковић, начелник одељења за интелектуалну својину- Управа царине.

У Управи царине кажу да чине све оно што је у њиховој могућности да би заштитила пшотрошаче. Од 2015., када је машина за рециклажу добијена као донација Европске уније у оквиру пројекта спроводјења права интелектуалне својине , закључно са прошлом годином у Крушевцу је уништено милион и 300 000 јединица различите робе.

TопПрес/ Извор: РТС