Рача – У летњем периоду осице и стршљенови су најактивнији, њихова гнезда могу бити смештена у природним шупљинама на дрвету али веома често и у објектима у непосредној близини људи. Било које скривено место идеално је да се ови инсекти сместе, па се тако гнезда оса могу уочити готово свуда где су заштићена од падавина. Веома је опасно доћи у контакт са њима јер ујед ових инсеката може бити и фаталан. Због тога Ивица Стојановић из села Вучић саветује да се гнезда никако не дирају.

„Њихова гнезда су направљена од материјала сличног папиру изгледом подсећају на саће пчела, углавном су на крововима објеката али могу бити и у старим бачвама, кацама али и бетонским блоковима. Никада не знате где могу бити зато треба пазити јер се случајним активностима на имању може њихово гнездо повредити и тад постају изузетно опасни. Било да су стршљени или осе кад се разљуте и разлете могу нанети неколико убода што би за особе које су алергичне било погубно“ , казао је за ТопПрес Ивица Стојановић.

Ивица се иначе професионално бави  уништавањем гнезда ових инсеката, истиче да је до сада уништио преко 100 гнезда. За уништавање се користе различите врсте инсектицида.

ТопПрес