Рача – У летњем периоду осице и стршљенови су најактивнији и њихова гнезда могу бити смештена у природним шупљинама на дрвету али веома често и у објектима у непосредној близини људи. Било које скривено место идеално је да се ови инсекти сместе, па се тако гнезда оса могу уочити готово свуда где су заштићена од падавина. Веома је опасно доћи у контакт са њима јер ујед ових инсеката може бити и фаталан. Због тога Ивица Стојановић из села Вучић саветује да се гнезда никако не дирају.

Фото: ТопПрес

„Њихова гнезда су направљена од материјала сличног папиру изгледом подсећају на саће пчела, углавном су на крововима објеката али могу бити и у старим бачвама, кацама али и бетонским блоковима. Никада не знате где могу бити зато треба пазити јер се случајним активностима на имању може њихово гнездо повредити и тад постају изузетно опасни. Било да су стршљени или осе кад се разљуте и разлете могу нанети неколико убода што би за особе које су алергичне било погубно“ , казао је за ТопПрес Ивица Стојановић.

Он истиче да је за петнаест година колико се бави овим послом видео гнезда на различитим местима и сусрео се са несвакидашњим ситуацијама.

Фото: ТопПрес

„Било је гнезда већих од једног метра у пречнику у којима се смести и преко 1000 јединки стршљенова, што је изузетно опасно скидати. За петнаест година колико радим овај посао наилазио сам на доста тешких и занимљивих места где су се они скућили, у напуштеним старим кућама, у новим зградама, на предајнику, у земљи, у струјомерима, али најчешће су на стаблима у шупљинама дрвета или кровним конструкцијама“, истиче Ивица.

Он додаје да је  препорука, пошто су активни  до касне јесени да људи не дирају сами гнезда и да увек у близини имају   таблете против алергије.

Како каже до сада је уништио неколико стотина гнезда од оса или стршљена.

 

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес