На данашњи дан 1991. године, на Тргу Републике, у организацији СПО, одржане су прве масовне демонстарције против режима Слободана Милошевића, под слоганом „Митинг против петокраке“.

На забрањени митинг на Трг републике стигло је око 100.000 људи, упркос томе што је полиција блокирала прилазе Београду. Демонстрације 9. марта пре 27 година представљале су побуну против режима и уређивачке полтике државне телевизије која су тада назвали „ТВ Бастиљом“.

Главни захтеви демонстраната те године били су смена генералног директора и четири уредника Радио-телевизије Београд, због тешких оптужби и увредљивих коментара на рачун СПО и других опозиционих странака.

Полиција је, међутим, око поднева кренула у разбијање демонстрација. Лидери тадашње опозиције су се склонили у зграду Народног позоришта, а врата им је отворила тадашња управница Вида Огњеновић.

Обратили су се са терасе Народног позоришта демострантима,док је полиција стезала обруч и покушавала да растера грађане сузавцем, воденим топовима, гуменим мецима, коњицом….

Вук Драшковић је повдом пребијања демонстранта са балкона рекао само „јуриш“, након чега су демонстранти пружили отпор, а све се претворило у вишечасовне сукобе са полицијом.

Повређено је било више од 200 људи, а у Масариковој улици погинуо је полицајац Недељко Косовић. Полиција је чак након тога употребила и ватрено оружје приликом чега је убијен седамнаестогодишњи Бранивоје Милиновић.

Тог 9. марта 1991. године, у поподневним часовима, власт је извела тенкове на улице престонице, а врло брзо је ухапшен председник СПО Вук Драшковић. Такође, био је забрањен рад Телевизије Студио Б и Радија Б92.

Слободан Милошевић је демонстранте назвао снагама хаоса и безумља.

Сутрадан је кренула српска Плишана револуција, када су као одговор на државну репресију студенти кренули из Студентског града ка Теразијској чесми.

Протести су трајали неколико дана, захтеви студената су усвојени, а Вук Драшковић је пуштен из затвора. Министар полиције Радмило Богдановић је поднео тада оставку.

Руководство РТВ Београд је било смењено, а Студио Б и Радио Б92 су након забране наставили да раде.

ТопПрес/ Извор: Данас