Око 400 пацијената дневно прими зрачну терапију у Институту за онкологију и радиологију КСЦ где је прошле године урађено око 7.500 операција, каже директорка те установе др Даница Грујичић.

Она истиче да Институт добија најсавременију опрему, али да тој здравственој установи недостаје простор због чега је, понавља, неопходно да се изгради нови Институт.

“Прошле године смо урадили дупло више операција него ранијих година, а сваког дана се око 400 људи озрачи код нас, што су огромне цифре“, каже Грујичић за Танјуг.

Додаје да Институт располаже са око 350 кревета, али да су током пандемије пацијенти усмеравани да у што већем броју долазе у дневне болнице.

“Размишљамо да организујемо довожење и одвожење пацијената на радиотерапију и хемиотерапију да се не би правиле велике гужве у Институту које су свакодневне“, наводи Грујичић.

Истиче да би средином маја требало да почне да се користи нови SPECT-CT уређај за дијагностику, а да ће ове године Институт добити и нови скенер и два линеарна акцелератора.

“Имамо један скенер који је стар око 12-13 година, а добићемо и два нова линеарна акцелератора тако да ће нам најстарији бити из 2016. године. То нисмо имали откако постоји радиотерапија“, каже Грујичић.

Указује на недостатак простора и потребу да се изгради нови, другачији Института за онкологију и радиологију који ће, каже, бити установа за 22. век.

Држава је показала разумевање за ту идеју, каже Грујичић и додаје да нова зграда не би требало да буде далеко од Дечије болнице у Тиршовој јер, како каже, деца морају да се лече у специјалној установи.

“Иначе, требало би да се сва дечија одељења из КЦС пребаце у Тиршову 2. Ми треба да будемо преко пута са нашим бункерима, треба да постоји пасарела како би деца долазила на зрачења у нашу дневну болницу, а хемиотерапију и даље лечење наставила у Тиршовој“, каже Грујичић.

Истиче да се до сада није размишљало о физикалној терапији за онколошке пацијенте и додаје да је важно формирати и ту службу, као и запослити што већи број психолога јер су, каже, онколошки пацијенти специфични.

“То су посебне службе коју морамо формирати, а немамо где“, подвлачи Грујичић.

Упозорава да се у будућности очекује пораст броја онколошких пацијената и да се јављају потпуно нови туморски ентитети.

“Класификација тумора се мења много брже и чешће него што је раније био случај и људи који се баве одређеним патологијама морају то да прате“, каже Грујичић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг