Министарка здравља Србије Даница Грујичић изјавила је данас да би ускоро, у оквиру неког од министарстава, требало да буде формирана канцеларија или управа за ретке болести.

Ми смо предложили у нашем, али смо оставили удружењима пацијената са ретким болестима да одлуче где им је лакше и где ће више моћи да утичу на одређене одлуке власти, истакла је Грујичић за ТВ Пинк и додала да већина захтева тих удружења није везана за лекове, јер су они обезбеђени, већ за социјална давања која су, како каже, заиста минимална.

Према њеним речима, Републичка стручна комисија за ретке болести је разговарала са пацијентима којима треба изаћи у сусрет и додала да то државу неће коштати ни приближно колико лекови.

Министарка је подсетила да су на листу лекова дошли и они који су у Србији некада били недоступни и нагласила да су домаћи стручњаци препознати као неко ко може да даје те иновативне терапије.

„Са развојем Торлака и развојем нових технологија које су сад у току, можда ћемо и ми једног дана бити у ситуацији да свету понудимо неку индивидуалну терапију или неку генетску терапију“, навела је она.

Говорећи о недавно усвојеном ребалансу буџета, којим је издвојено додатних 3,9 милијарди динара за ретке болести и лечење у иностранству, Грујичић је изјавила да је у току трансфер новца према Републичком фонду за здравствено осигурање (РФЗО) који је задужен за набавку лекова.

ТопПрес/ Извор: Танјуг