Произвођачи трешања су очајни. Због честих киша дошло је до пуцања плодова трешања и слабог квалитета плодова, пише Агроклуб.

У прошлој години род трешања и квалитет плодова био је изузетан, као и просечна продајна цена која се кретала од четири до пет марака по килограму.

Међутим, у овој години ситуација је сасвим другачија. Дуг период хладнијег времена, праћен високом влажношћу и честим кишама, довео је до оног чега су се произвођачи највише плашили – пуцања плодова трешања.

Већи део рода ће у прераду
До ове појаве дошло је нарочито на сортама раног зрења као што је, на примјер, Бурлат који први доспева на тржиште, а због слаткоће и крупнијих плодова, увек има добру цену на тржишту. Иако су се произвођачи надали да неће доћи до пуцања, последње кише довеле су до ове појаве због чега се, већ сада, може утврдити да ће бити на губитку и да ће на полицама продавница и маркета бити трешње слабијег квалитета.

Једино што остаје произвођачима да ураде јесте да плодове прераде у сок или џемове јер сигурно неће доћи до откупа попуцалих плодова. Оно што је најгоре, код њих врло брзо дође до појављивања симптома трулежи, Монилиа фруцтигена, што ствара додатни проблем воћарима.

Најосетљивије сорте су бинг, бурлат, док су ван, хеделфингер, мање осетљиве. Ипак, када је висока влажност, код свих сорти долази до пуцања с тим што неке пуцају код петељке, а неке на врховима плодова.

Шта чинити?
Нажалост, мере заштите од пуцања плодова, нису бројне. Најбоље решење је да се изнад стабала поставе фолије које ће спречити кишу да натапа плодове, али је таква инвестиција прескупа за већину воћара.

Постоје нека средства која развијају филм на површини плода и доводе до мање попуцалих плодова, али нису лако доступна на нашем тржишту.

Пестициди, односно фунгициди, такође не помажу много, али их поједини произвођачи користе да спрече појаву трулежи. Овде треба бити опрезан јер се мора обратити пажња на каренцу фунгицида.

Нема отпорних сорти
Генетиком још нису створене сорте које нису осетљиве на пуцање плодова тако да воћарима остаје само да се надају бољим временским приликама. Проблем је што се у плоду скроб претвара у шећер због чега, ако су плодови, то јесте кутикула влажни, због разлике у притиску, долази до пуцања.

Иначе, ова година, иако је било и мразева, била је обећавајућа за произвођаче трешања јер је већина сорти имала добру оплодњу. Иако је био и јак напад трешњине муве, квалитет плодова био је обећавајући.

ТопПрес/ Извор: Агроклуб