Право на државну помоћ од 100 евра, која ће бити исплаћена свим пунолетним грађанима после 15. маја, имају и српски држављани који живе у иностранству. Они који немају рачун у банци у Србији неће имати никакве додатне обавезе по том питању јер ће им држава исти и отворити.

Услов да стекну право на уплату од око 11.800 динара биће да се пријаве. Прва могућност за пријаву биће онлајне преко портала Управе за трезор, а друга могућност је телефоном на бројеве који ће бити благоворемено објављени.

Подаци који ће бити обавезно навести у пријави су име, презиме, ЈМБГ и број рачуна у банци, преноси портал Блиц.

„Они који немају рачун у банци, имаће могућност да то наведу у пријави и држава ће им по аутоматизму отворити рачун и обавестити их о томе.

Министар финансија Синиша Мали истакао је да је оваква помоћ грађанима Србије јасан сигнал да је наша земља спремно дочекала пандемију вируса корона.

„Довољно смо економски отпорни да можемо и из овако велике кризе да изађемо као победници. Ово је наш начин да кажемо свим грађанима да ће увек, и у овако тешким и изазовним временима, моћи да рачунају на подршку своје државе. Осим тога, овом мером вратићемо новац у привредне токове, подстаћи ћемо потрошњу, а грађанима ћемо обезбедити да себи приуште нешто што можда иначе не би могли“, рекао је Мали.

Према ранијим најавама, сваком пунолетном грађанину Србије држава ће почети да уплаћује по 100 евра од 15. маја, док би пензионери уплату требало да очекују нешто раније. Тада би по око 11.800 динара требало да добије и око 260.000 грађана који примају социјалну помоћ.

Пензионерима ће новац бити уплаћен на рачуне на које добијају и пензију. Остали грађани ће у пријавама навести број рачун у банци на који желе да им буде уплаћен новац, док ће онима који немају рачун, држава исти и аутоматски отворити.

ТопПрес/ Извор: Новости