Индустријска производња у Србији је порасла у периоду јануар-август 2018. године за 2,7 одсто у поређењу са истим периодом прошле године, при чему је прерађивачка остварила раст од 2,8 процената.

Ипак, само у августу месецу, индустријска производња је била мања за 4,3 посто у односу на исти месец годину раније, објавио је Републички завод за статистику.

Међугодишњи пад производње су у августу забележили сектори: прерађивачке индустрије за 1,0 одсто, снабдевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација за 11 одсто и рударство за 20,2 процента.

Према статистичким показатељима, у августу је у односу на исти месец претходне године, порасла производња трајних производа за широку потрошњу за 8,0 одсто, капиталних производа за 3,8 посто и интермедијарних производа, осим енергије, за 0,3 одсто.

С друге стране, пад је забележен у производњи нетрајних производа за широку потрошњу за 9,4 процента и енергије за 7,8 одсто.

Што се тиче података за осам месеци, сектор снабдевања електричном енергијом, гасом, паром и климатизација остварио је раст од 5,1 одсто у односу на упоредни лањски период, прерађивачка индустрија је порасла за 2,8 процената, док је рударство регистровало пад од 3,8 одсто.

Извоз порастао 8,5 одсто, увоз за 13 посто за осам месеци

Укупна робна размена Србије са светом порасла је у периоду јануар-август 2018. године за 11 одсто на годишњем нивоу, на 24,88 милијарди евра.

Извезено је робе у вредности 10,73 милијарде евра, за 8,5 одсто више него у истом периоду 2017. године, а увезено за 14,15 милијарди, што је повећање од 13 процената, објавио је Републички завод за статистику.

Спољнотрговински дефицит је порастао у посматраном периоду за 30 одсто на 3,42 милијарде евра међугодишње.

У доларима је сполнотрговинска размена за осам месеци износила 29,80 милијарди, и била је већа за 20,7 посто у односу на исти период претходне године. Извоз је „тежио“ 12,85 милијарди долара, што је пораст од 18 одсто, а увез 16,95 милилијарди, за 22,9 процената више него од јануара до августа прошле године.

Дефицит износи 4,1 милијарду долара, и већи је за 41,3 одсто на годишњем нивоу.

Покривеност увоза извозом је износила 75,8 процената, док је у истом лањском периоду била 79 одсто.

Највеће учешће у извозу имао је Регион Војводине (34,1 одсто), а у увозу Београдски регион (46,1 одсто).

Земље чланице Европске уније чине 63,7 одсто укупне размене.

Други по важности спољнотрговински партнер су земље ЦЕФТА, у које смо извезли робу у вредности 1,87 милијарди евра, а увезли за 580,2 милиона, тако да је забележен суфицит од 1,29 милилијарде евра. Покривеност увоза извозом износи 323 процента.

Највећи суфицит у размени остварен је са земљама из окружења: Босном и Херцеговином, Црном Гором и Македонијом, а вредни помена су и суфицити остварени Румунијом, Бугарском, Словачком, Хрватском, Великом Британијом, Шведском, Словенијом и Италијом.

Највећи дефицит јавља се у трговини са Кином и Немачком, затим са Руском Федерацијом, Турском, Ираком, Мађарском, Пољском, Белгијом, Украјином, Корејом, САД-ом, Аустријом, Француском …

Кад је реч о месечним подацима, у августу ове године је извезено робе у вредности од 1,28 милијарди евра, или за 8,2 одсто више него у истом месецу годину раније, док је увезено за 1,77 милијарде, што чини повећање од 15,3 процента.

Према десезонираним подацима, извоз је у августу пао за 0,6 одсто у односу на јул, док је увоз порастао за 1,1 проценат.

ТопПрес/ Извор: Танјуг