Фото: ТелеграфФото: Телеграф
БЕОГРАД – Инспекторима у локалним и покрајинским инспекцијама од августа ће бити увећан коефицијент за рад на терену, што ће омогућити повећање плата до 20 одсто, саопштило је данас Министарство државне управе и локалне самоуправе.

Коефицијенти су увећани на последњој седници Владе Србије, где је усвојена Уредба којом се корекција коефицијената омогућава.

Увећање ће се вршити у оквиру расположивих средстава које локалне самоуправе и аутономне покрајине издвајају за плате, накнаде трошкова и друга примања за 2018. годину и наредне две буџетске године.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић рекао је да том одлуком влада жели да поправи положај инспектора на локалу, док је, каже, исто повећање за теренски рад републичких инспектора планирано изменама Законом о платама државних службеника и намештеника, на којима то министарство тренутно ради.

Он је казао и да је то само почетак када је побољшање положаја и услова рада инспектора у питању и додао да се ради на анализи материјалних и кадровских капацитета свих 40 различитих инспекцијских служби

„Капацитети и мотивација инспектора су веома битни јер реформа инспекцијског надзора пред њих поставља нове задатке који се огледају и у превентивној функцији коју сада имају. Анализа ће показати који је то потребан број инспектора, а потом ћемо утврдити план трогодишњег запошљавања нових инспектора и континуираног опремања неопходном опремом“, поручио је Ружић, наводи се у саопштењу министарства.

ТопПрес/ Извор: Танјуг