Фармацеутске компаније и истраживачки центри широм света раде на развоју вакцина против ковид-19, а у току су обимна глобална клиничка испитивања кандидата у којима учествује на десетине хиљада добровољаца, преноси Ројтерс.

Америчка фармацеутска компанија „Фајзер“ и њен немачки партнер „БиоНТек“ су 18. новембра објавили да је завршна фаза клиничких испитивања њихове вакцине потврдила ефикасност од 95 одсто, највише од свих осталих кандидата.

Друга америчка компанија „Модерна“ је 16. новембра саопштила да је касна фаза клиничних испитивања на великом броју добровољаца показала да је њена вакцина ефикасна 94,5 одсто.

Руска вакцина „Спутњик В“, прва на свету која је регистрована, показала је ефикасност од 92 одсто у касној фази клиничких испитивања, а ови резултати објављени су 11. новембра.

„АстраЗенека“ је у понедељак саопштила да би њена вакцина против корона вируса, на чијем развоју раде научници са Универзитета у Оксфорду, могла да покаже ефикасност од 90 одсто без икаквих озбиљнијих нежељених дејстава.

Из компаније „Џонсон енд Џонсон“ је саопштено да су на путу да резултате испитивања вакцине открију у току ове године.

У раним испитивањима, стопа заражености међу добровољцима била је мала, али је касније током јесени скочила, са порастом броја нових случајева широм света.

Резултати последње фазе „Фајзерових“ клиничких испитивања показују да је међу 43.000 добровољаца корона вирус потврђен код 170.

„Модерна“ је пријавила 95 случајева заразе међу учесницима касне фазе клиничких испитивања, Русија 20, а „АстраЗенека“ 131.

Светска здравствена организација тражи да у клиничким испитивањима буде потврђена ефикасност вакцине од најмање 70 одсто, америчка Управа за контролу и лекове од 50 одсто, док је Европска агенција за лекове саопштила да би могла да прихвати нижи степен ефикасности вакцине.

„Фајзер“ и „БиоНТек“ у наредним данима планирају да се пријаве за добијање дозволе за хитну употребу у САД.

„Модерна“ такође намерава да се пријави за добијање дозволе за хитну употребу у наредним недељама. То би требало да се догоди у другој половини новембра, чим истекне два месеца о добијеним подацима о безбедности вакцине међу половином учесника испитивања, како прописује америчка Управа за храну и лекове.

То значи да је мало вероватно да ће Управа за храну и лекове одлуку донети пре децембра.

„АстраЗенека“ је у понедељак саопштила да ће одмах припремити извештаје о резултатима испитивања које ће поднети надлежним органима широм света ради добијања условне или ране дозволе.

Надлежна тела широм света ће податке о вакцинама размотрити чим постану доступни, а још увек није најјасније када ће се то догодити нити када ће агенције донети одлуку.

Кина је још у јулу отпочела са вакцинацијом запослених у оним секторима који су под високим ризиком од заражавања корона вирусом. У овој земљи до сада је вакцинисано на стотине хиљада људи.

Најмање четири кинеске вакцине још увек су далеко од завршних фаза клиничких испитивања, укључујући оне на чијем развоју ради „ЦНБГ“, „Кансино бајологикс“ и „Синовак бајотек“.

„Синовак“ је 18. новембра саопштио да је средња фаза клиничких испитивања покренула имуни одговор код добровољаца, али да је њихов ниво антитела на вирус мањи него код оних људи који су се излечили од ковид-19.

„ЦНБГ“ очекује да ће током овог месеца објавити резултате ране фазе клиничких испитивања.

„Спутњик В“ примило је око 10.000 грађана Русије који су под ризиком од заражавања корона вирусом.

ТопПрес/ Извор: Танјуг