foto-ilustracija-profimediafoto-ilustracija-profimedia

Исплате накнада за породиљско одсуство неће каснити, а у складу са новим законом средства ће бити исплаћивана између 20. и 25. у месецу, за претходни месец, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

В.д. помоћника министра за рад запошљавање, борачка и социјална питања у Сектору за бригу о породици и социјалну заштиту Милош Јанковић каже да породиље немају разлога да брину и да се кашњења којих је било у ранијем периоду више неће дешавати.

„Управо зато, да бисмо заштитили грађане, мењали смо Закон. Исплате су раније касниле по три, шест или 10 месеци, имали смо различите спорове и примедбе на рад. Сада је то промењено и предвиђено је да држава, односно ресорно министарство уплаћује директно на рачун породиљама и то ће се убудуће исплаћивати између 20. и 25. у месецу, за претходни месец“, навео је Јанковић.

Он је нагласио да нико неће бити оштећен и да породиље сада имају сигурност јер држава, каже, уплаћује средства директно на њихов рачун.

„Оне не морају више да брину да ли зависе од воље послодавца, његове ликвидности или жеље да затвори фирму“, подвукао је Јанковић.

Законом о финансијској подршци породици са децом прописано је да Министарство надлежно за социјална питања, из средстава обезбеђених у државном буџету, исплаћује месечне накнаде породиљама на текући рачун.

За породиљска одсуства која су започета од 1. јула 2018. године и касније, исплата накнаде зараде вршиће се на наведени начин, у периоду 20. до 25. у месецу за претходни месец.

ТопПрес/ Извор: Танјуг