Ивануша: Погоршава се ситуација, разлог – „британски“ сој, али и замор људи од дугог трајања епидемије

Ивануша: Погоршава се ситуација, разлог – „британски“ сој, али и замор људи од дугог трајања епидемије

Ситуација са епидемијом ковида у свету поново се погоршава и тренутно је у већини земаља Европе стање веома забрињавајуће, а у овом тренутку вирус се најбрже шири у Естонији, Чешкој, Мађарској и Србији, казао је за Радио Београд директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша.

Разлог за појачано ширење епидемије Ивануша првенствено види у новом соју вируса названом „британски“, али и у замору људи од дугог трајања епидемије.

Он је најавио да би почетком априла у Србију могле да стигну прве дозе вакцина из Ковакс програма и указао да је, без обзира на лекови против короне који су добродошли, кључ борбе против ковида 19 и даље вакцинација и поштовање мера заштите.

Осим “умора од епидемије“, Ивануша разлог за опуштање људи види и у чињеници да је стигла дугоочекивана вакцина.

Вакцина је донела нову наду па смо се додатно психички опустили, али не може бити боље преко ноћи. Потребно је време да се вакцинише довољан број људи и да вакцина почне да делује и пружи потребну заштиту ономе ко је примио, казао је Ивануша.

Он је истакао да све вакцине које су на располагању у нашој земљи пружају добру заштиту од новог соја вируса и СЗО препуручује вакцинацију било којом од њих, али је указао да ниједна вакцина нема стопостотну учинковитост.

Велике студије које су рађење као трећа фаза клиничког тестирања потврдиле су да вакцине спречавају озбиљнији ток болести, али њихова ефикасност је око 90 одсто, што значи да 10 одсто људи који су примили вакцину и даље нису заштићени и могу развити ковид 19, неки од њих чак и тежи облик болести, рекао је Ивануша.

На питање како коментарише то што многи људи одбијају да се вакцинишу и да ли је тој скепси допринела чињеница да нове врсте вакцина доста брзо добијају дозволе за употребу, Ивануша је одговорио да су вакцине апсолутно безбедне.

Он је објаснио да су нови лекови проти ковида још у фази испитивања и да је реч о скупим и компликованим лековима који би првенствено били намењени онима код којих би могао да се очекује тежи облик болести због разних разлога, али сматра да је и даље најбоља заштита вакцина.

Ивануша је казао да је став СЗО према ковид пасошима да они за сада нису добродошли из више разлога.

У ситуацији кад нема довољно вакцина тешко је тражити да људи имају вакцинациони пасош, то би отежало живот многима, упозорио је Ивануша и додао да тек треба да се докаже да вакцина, осим што пружа индивидуалну заштиту од тежег облика болести, смањује ризик од ширења вируса.

Ми очекујемо да и то буде један од резултата вакцинације, али бисмо за такав став морали добити више доказа. Због тога сматрамо да је увођење ковид пасоша преурањено, казао је Ивануша.

Директор Канцеларије СЗО у Србији очекује да ће се у многим земљама, нарочито у Европи, са вакцинацијом епидемиолошка слика знатно поправити крајем ове године али да ће, нажалост, на глобалном нивоу епидемија још потрајати.

ТопПрес/ Извор: ФоНет, РТВ

KOMENTARI