Ситуација у Србији у вези са корона вирусом је тешка, а увођење ковид пропусница је порука да ковид постаје озбиљан проблем који може да се погорша, изјавио је данас директор Канцеларије Светске здравствене организације (СЗО) у Србији Маријан Ивануша.

Он је за РТС рекао како свако зна више од једне особе која је умрла од ковида и подсетио да је доказано да вакцинисани, ако се случајно заразе, мање шире вирус него невакцинисани.

Наглашавајући да вакцинација може да преокрене ток епидемије, Ивануша је оценио да ће се ефекат увођења ковид пропусница видети за неколико недеља, али да ниједана мера није 100 одсто ефикасна, па их треба комбиновати.

Ивануша је истакао је да Словенија заједно са Србијом спада међу 10 земаља у којима је највећи број новооболелих и указао да су протести против мера у Словенији „политички јер имају политичке захтеве“.

Он је указао како нема података да се новоткривени делта плус сој короне брже шири или узрокује теже облике болести него делта сој, али да сви докази огворе да „нема алтернативе имунизацији“ јер ће пре или касније сви бити у контаку са делта сојем.

Нагласио је да од последица заражавање пре свега умиру невакцинисани и да, иако је Србија на Балкану водећа по броју вакцинисаних, то није довољно.

Говорећи о земљама које су због високог процента вакцинисаних, попут Израела и Велике Британије, попустиле мере, Ивануша је подсетио да се након тог попуштања повећао број оболелих, али да су здравствени системи тих земаља и поред тога успели да адекватно збрину тешко оболеле управо захваљујући вакцинама.

Ивануша је указао и да су државе које попуштају мере на опрезу, а да ће уврстити додатне мере уколико то буде било потребно и да уводе и трећу дозу након одређеног времена како би се унапредила заштита јер она временом опада.

ТопПрес/ Извор: ФоНет