Други застој у отплати обавеза према банкама истиче 30. септембра, а банке ће у наредним данима клијентима који су прихватили мораторијум доставити нови план отплате, путем поште или мејлом, и клијенти ће имати седам дана да се о понуђеном плану изјасне, саопштило је данас Удружење банака Србије (УБС).

Из УБС саветују да клијенти са пажњом прочитају допис банке и одаберу једну од три опција која им највише одговара.

„Прва могућност је да прихвате план отплате који понуди банка, у коме је рок отплате продужен за дужину трајања мораторијума, а камате из мораторијума распоређене на преостало време отплате кредита. Друга могућност, ако им то финансијска ситуација дозвољава, јесте да одједном плате заостале рате са каматом и наставе отплату према досадашњем плану. Трећа могућност је да плате само камату, а да рок отплате кредита продуже за број рата за које је важио мораторијум“, изјавио је генерални секретар УБС Владимир Васић и додао да је важно да грађани знају да је одлука на њима.

Други мораторијум прихватило је 82% грађана и 69% предузећа, а укупна вредност заустављених обавеза износи скоро милијарду евра.

УБС је саопштио да су се од избијања кризе због пандемије Цовид-19 банке на различите начине укључиле да омогуће становништву и предузећима да лакше савладају последице.

Вредност првог мораторијума који је проглашен у марту била око две милијарде евра, а други са краја јула има вредност од скоро милијарду евра, подсећају из УБС-а и наводе да је гарантна шема за кредитирање предузећа била вредна око две милијарде евра.

ТопПрес/ Извор: Танјуг