Горњи Милановац – Колико пута сте помислили да спакујете кофере и у потрази за бољом зарадом пређете неколико хиљада километара и упустите се у непознато? Управо то је учинио младић по имену Николај који је из Сибира стигао на Балкан. Он је већ месецима на пропутовању кроз Србију, улични је свирач и где год је засвирао гитару није остао непримећен.

„Мој град Новокузњецк налази се на западу Сибира, желео сам да обиђем друге земље да упознам друге културе и нације и зато сам се осмелио на овај корак. Током свог путовања свирам на улици, људи ме радознало слушају и скоро сви остану без текста кад чују одакле долазим. Музика је моја љубав и драго ми је што могу на овај начин да обиђем свет. Срби су изузетно љубазан и гостопримљиви народ и осећам се заправо као код куће“, каже Николај за РИНУ.

У Србији борави око два месеца, а за сво то време обишао је Ужице, Чачак, Краљево, Врање, Крушевац, Нови Сад, Суботицу… Тренутно се налази у Горњем Милановцу где већ неколико дана увесељава пролазнике у централној градској улици.

„Од овог посла може врло лепо да се заради. Не жалим се. Кад пролазнике дотакне у срце нека песма који свирам буду јако дарежљиви. Мој циљ је да на овај начин скупим новац да купим јахту. Можда ће то некоме звучати чудно, али то је мој сан који ћу се потрудити да остварим. Човек увек треба да има неки мотив који га покреће напред“, додаје овај Сибирац.

Његов репертоар је шаренолик, а често се зачују ванременкси хитови који разгаљују пролазнике. Каже да покушава да научи свирати и неке српске мелодије.

Још увек не зна где ће отићи следеће, али свакако му је циљ да обиђе читав Балкан и упозна топлину и посебан менталитет људи о којима је раније само слушао у причама.

ТопПрес/ РИНА