Извоз хране за Саудијску Арабију добра вест за српско сточарство

Извоз хране за Саудијску Арабију добра вест за српско сточарство

Саудијска Арабија одобрила је увоз из Србије јунећег и овчијег меса, млека и млечних производа, што је добра вест за српске сточаре и представља искорак у спољнотрговинским арнжманима са земљом, које има захтевно и високоплатежно тржиште, оценио је данас секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских производа Привредне коморе Србије Ненад Будимовић.

Објаснио је да је, после овог споразума, када је Србија доспела на листу држава које имају могућност да извозе у Саудијску Арабију, следећи корак усаглашавање ветеринарских сертификата и примена Халал стандарда с обзиром на то да се ради о поднебљу муслиманске вероисповести.

Подсетио је да је Халал стандард неопходан у трговачким аранжманима са муслиманским земљама и додао да је он врло захтеван, те да се обнавља сваке године.

„Компаније које се буду одлучиле да сарађују са Саудијском Арабијом и извозе у ту земљу анималне производе неопходно је да примене тај стандард који подразумева проверу како је животиња третирана и храњена, кланица мора да испуњава одређене стандарде, расецање меса и морају испуњени сви слични захтеви наведени у том документу“, рекао је Будимовић за Танјуг.

Оценио је да би извоз у Саудијску Арабију повукао ланац производње у српском сточарству и то нарочито када је у питању јунеће и овчије месо, млеко и млечни производи.

Будимовић је казао да је још увек рано прогнозирати када ће се извоз реализовати, али је одобрење да се месо, млеко и млечни производи из Србије увозе у Саудијску Арабију сигуран знак да се кренуло са преговорима.

„Две управе за ветерину односно Агенције за безбедност хране Саудијске Арабије и Управа за ветерину Србије треба да наставе финалне договаре и предузму прецизне кораке како би извоз требало реализовати“, рекао је он.

Сматра да Србија има добар потенцијал за повећање производње, а самим тим и за извоз основних животних намирница, те да наша земља треба да се прилагоди новонасталој ситуацији у свету изазваној ратом у Украјини, и пронађе алтернативна тржишта за извоз тих производа.

Поручио је да уколико наша земља почне да извози месо и млеко, не само у Саудијску Арабију, него и у друге земље, сточари треба да повећају број грла, како би се добило више меса и литара млека.

Будимовић је рекао да Србија није изузета из економске кризе која је захватила читав свет, али је суочена и са климатским промена које утичу на производњу хране за животиње, па се последице одражавају на сточарство у земљи.

„Имамо сушу другу годину за редом с тим што је ове године много више изражена у појединим деловима Војводине, што је довело до негативних последица када су у питању производња кукуруза, сојине сачме, сунцокрета и сена луцерке неопходних за исхрану говеда“, објаснио је Будимовић.

Истакао је да је због тога неопхходно радити на примени нових технологија наводњавања, као и производњи нових сорти кукуруза и луцерке, како би се обезбедиле довољне количине хране за животиње.

Према његовим речима на домаће сточаре утиче повећање цена жиатица и нафтних деривата, али Србија, како је навео, има предиспозиције за развој пољопривреде и сточарске индустрије.

Закључио је да Србија треба да искористи потенцијале у смислу и могућности и знања за повећање производње осноних животних намерницама, а да би влада требало одређеним мерама да олакса ту производњу и поспеши развој сточарства у земљи.

„Наши сточари имају искуства и знања, а потребно је држава прави овакве трговачке аранжмане и да се пружи могућност за извоз, као и да наши фармери буду сигурни да ће њихови производи бити откупљени и плаћени“, објаснио је Будимовић.

На питање да ли ће доћи до поскупљења основних зивотних намирбница у земљи, Будимовић је казао да све карике у ланцу производње основних животних намирница фармери, кланичари или млекари и трговци имају пођеднаку одговорност када је цена тих производа у питању и оценио да сада није добро време за велике зараде иако су цене у порасту.

Управа за храну и лекове Саудијске Арабије одобрила је увоз говеђег меса, млека и млечних производа из Србије, потврђено је Танјугу у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић је на недавном састанку са представницима ове управе обавештен да је наша земља стављена на листу одобрених извозника хране у Саудијску Арабију, а најновијом одлуком тамошње Управе за храну и лекове извоз наше хране је и формално одобрен.

Тако ће после више од 40 година, млеко и млечни производи моћи да се извозе у ту земљу, а воће и поврће се већ несметано могу извозити.

ТопПрес/ Извор: Танјуг