Таман смо научили шта значе ознаке Е, Д, Ц, Б, А, С, СС на јајима, а Министарство пољопривреде донело је правилник којим их мења и изједначава са ознакама у већем делу света.

Јаја су, годинама, по величини била подељена у седам класа – СС, С, А, Б, Ц, Д, Е – између којих је разлика у пет грама, при чему је СС најкрупније јаје и тежи више од 70 грама, а Е има мање од 45 грама.

Сада при одабиру јаја више нећемо разматрати да ли да узмемо она са ознаком С за која знамо да теже од 65 до 70 грама, или нешто мања А чија је тежина пет грама мања, већ ћемо јаја куповати као одећу, бирајући између S, М, L и XL величине. Овај начин означавања јаја заступљен је у већини земаља ван Србије.

XL – врло велика, тежине од 73 грама и већа
L – велика, тежине од 63 до 73 грама
М – средња, тежине од 53 до 63 грама
S – мала, јаја тежине испод 53 грамаОно што остаје исто су ознаке за квалитет јаја, А и Б које показују да ли су јаја свежа или расхлађена, намењена индустријској производњи. У продаји ће се наћи јаја која А класе са ознаком „екстра“, што ће означавати јаја упакована у року од четири дана од дана ношења јаја. Паковања са речима „екстра“ или „екстра свеже“ могу се наћи у малопродаји до деветог дана од дана ношења јаја.

На кутији јаја ускоро ће се налазити и податак о начину узгоја кокошака које су их снеле. Овај податак биће означем бројевима, па ће 0 значити да су јаја из органског узгоја, 1, да су у питању јаја из слободног узгоја, број 2 ће означавати јаја из подног узгоја, а 3 из кавезног.

Рок трајања јаја не може бити дужи од 28 дана. Нови правилник ступио је на снагу, али је произвођачима дат рок до 1. јула да се прилагоде новим захтевима.

ТопПрес/  Извор: Телеграф.рс, Г. Авалић