Новоизабрани председник Црне Горе Јаков Милатовић поручио је, на свечаном пријему у Вили Горица поводом ступања на дужност, да је данашњи дан једна од највећих прекретница у модерној црногорској историји, који ће у великој мери и одлучити будућност земље.

„Зато су нам више него икада потребни јединство и заједништво, јер само тако можемо направити искорак ка потпуној демократизацији друштва и постати дио велике, европске породице, којој смо одувијек припадали. Зато сам одлучан у намјери да, вршећи предсједничку дужност, учиним све како бисмо постигли степен друштвене кохезије који је неопходан да бисмо набоље мијењали сами себе и ову нашу Црну Гору“, казао је Милатовић у обраћању званицама након што је претходно данас у Скупштини положио заклетву.

Поручио је да се никад више не сме дозволити да се било ко осећа обесправљено, пренели су подгорички медији.

„Никад више не смемо дозволити да неко због другачијег политичког опређељења буде ускраћен за успех у животу. Моја мисија је Црна Гора једнаких шанси за све грађане, у којој су вредан рад и образовање главни фактори за успех у животу. То је моја прича, за коју желим да постане прича свих нас. Зато су вечерас са нама и бројни универзитетски професори, лекари, културни ствараоци, спортисти, представници медија и НВО, који су у претходном периоду дали велики допринос друштвеним променама у Црној Гори, на чему им сви дугујемо велику захвалност“, истакао је Милатовић.

Указао је на важност образовања на будућност црногорског друштва, рекавши да је зато позвао најбоље студенте.

„Поделе у друштву, које своју генезу налазе у деценијама далеким догађајима у прошлости, одвраћају пажњу свих нас са круцијалних тема. Неретко су те поделе изазиване и изазивају се вештачки, често са намером да се прикрије вишедеценијско растакање општих добара и увећање личних богатстава, на рачун јавног интереса. Умјесто да изнова водимо давно завршене битке, време је да изађемо из бусија и окупимо се око онога што је заједнички именитељ свих нас – а то је љубав. Љубав према Црној Гори и жеља за уређеном земљом и бољим животом“, додао је Милатовић.

Милатовић је рекао да су гости из иностранства доласком на свечаност показали висок ниво уважавања Црне Горе, „како и доликује истинским пријатељима“.

„Зато ћу се искрено и предано залагати за развој добросусједских односа, јер заједно можемо много боље и више. Европска перспектива је заједнички именитељ нашег спољнополитичког курса и вредносни оријентир ка коме се морамо још брже кретати. Зато ће Црна Гора бити поуздан и кредибилан партнер свима, а ја лично најдобронамернији саговорник и пријатељ председницима држава, у региону и шире“, додао је нови црногорски председник.

Милатовић је рекао да ће његовати политику мира, подржавати и покретати иницијативе „од заједничког интереса за све нас, дубоко верујући да је свет у којем живимо баш онакав каквим га и сами стварамо.“

Милатовић је говорио и о постигнућима на пољу борбе против криминала, као и економији.

„Кораци које смо као друштво у посљедњих пар година, први пут у посљедње три деценије, направили у одлучној борби против корупције и организованог криминала, дају наду да пред нашом правдом нема недодирљивих. Правда је можда спора, али је сигурно да је у Црној Гори постала достижна. Домети бројних економских реформи, укључујући и програм Европа сад, неповратно су промијенили цјелокупан друштвени амбијент, стављајћи економске и социјалне теме у фокус политичке борбе. Реформе су у себи садржале јак, хумани карактер, подижући у значајној мјери животни стандард. Први пут је, у много година, грађанима враћена нада у боље сјутра. Пред нама је вријеме заједничких побједа које ћемо извојевати памећу и одлучношћу, знањем и мудрошћу, радом и залагањем, стварајући економски просперитетну државу једнаких шанси, снажних институција и задовољних грађана“, додао је.

Милатовић је рекао да је данашњи догађај историјски за Црну Гору и њен развојни пут ка демократској, еколошкој и држави социјалне правде, заснованој на владавини права.

Милатовић је уприличио, са супругом Миленом, свечани пријем поводом преузимања дужности председника, након што данашњим полагањем заклетве у Скупштини постао нови председник Црне Горе.

Свечаности је поред бројних званица из региона и света, присуствовао председник Србије Александар Вучић.

Милатовић: Бићу председник свих грађана и фактор помирења и заједништва

Након полагања заклетве и преузимања дужности председника Црне Горе, Јаков Милатовић је поручио да ће бити председник свих њених грађана, али да посао који очекује државу неће бити краткорочан и лак.

У инаугурационом говору Милатовић је поручио и да ће приоритет свих приоритета бити убрзање Црне Горе ка Европској унији и регионална сарадња, као и да ће се заложити за елиминисање унутрашњих подела, изградњу јаких институција, непристрасну правду и друштво једнаких шанси.

Захтеваће, казао је, пуну посвећеност да у Црној Гори више не буде подела за које је рекао да се изазивају вештачки да се прикрије растакање општих добара и увећање личног богатства.

„Време је да изађемо из бусија и да се окупимо око онога што је заједнички именитељ свих а то је љубав према Црној Гори. Представљаћу сваког од нас у напорима да тамо где су нас делили изнађемо слогу. Помирена Црна Гора је једина права Црна Гора“, поручио је Милатовић.

Рекао је да осећа посебну част и понос што полагањем заклетве преузима дужност председника.

Сматрам привилегијом, али и највећом одговорношћу, што сам добио прилику да будем на челу земље у којој сам рођен, коју бескрајно волим, у чије темеље су животно дело уткале генерације мојих предака… И да сам могао да бирам, родио бих се баш овђе, на најлепшем парчету земље протканом вишевековном борбом за опстанак, ушушканом између мора и камена. Инспирацију на функцији тражићу у надахнућу Балшића, Војислављевића, Петровића, антифашистичкој борби Црне Горе и прагалаштву постратних генерација. Бићу истински председник свих грађана, независно од њихове политичке, верске и националне припадности или било ког другог личног својства“, навео је Милатовић.

Истакао је да Црна Гора више никада не сме да дозволи да се било било који појединац осећа обесправљено.

„Моја мисија је Црна Гора једнаких шанси за све грађане, у којој су вредан рад и образовање главни фактори за успех у животу. То је моја прича за коју желим да постане прича свих нас у Црној Гори. Бићу кохезивни фактор у заједничкој борби за бољу Црну Гору. Изградња демократских институција задатак је свих“, казао је Милатовић.

Поручио је да је у оквиру својих овлашћења спреман да буде генератор свеопштег дијалога потребног за постизање консензуса за именовања у правосуђу и убрзања нашег европског пута.

„У наредном периоду морамо радити још посвећеније на креирању одрживог економског модела, са фокусом на реализацији капиталних пројеката и на отварању нових радних места. У својим међународним активностима посветићу пажњу еконоској промоцији Црна Горе“, рекао је.

Истакао је и да ће као председник државе доприносити унапређењу добросуседских односа.

„Приближавање ЕУ најбољи је лек против реафирмације деструктивних политика. Берлински процес за нас остаје главни мост између Западног Балкана и Брисела. Мишљења сам да и све постојеће али и нове регионалне економске иницијативе које имају за циљ тешнију сарадњу могу имати додатну вредност уколико их поставимо у функцију чланства у ЕУ као крајњег циља“, навео је Милатовић.

Додао је да полтика мира и стабилности треба да буде темељ билатералних односа Црне Горе и земаља региона.

„Ваше присуство (председника из региона) најбоља је порука добросуседских односа. У име Црне Горе, хвала вам на томе“, рекао је Милатовић и додао да свој петогодишњи мандат започиње с великом жељом да да пуни допринос даљем демократском развоју државе, њеној институционалној стабилизацији и економском напретку.

„Настојаћу да будем фактор помирења и заједништва, на корист сваког грађанина и друштва у целини. Бићу и корективни фактор, усмеравајући друштвене процесе ка даљој демократизацији. Грађане нећу делити на оне који су ми дали глас на изборима и на оне који су тог дана другачије мислили…“, рекао је Милатовић.

Нови шеф црногорске државе у инаугурационом говору је дао завет да ће предано радити за бољитак Црне Горе и као, како је рекао, први међу једнакима стајати чврсто на бранику њеног уставно-правног поретка.

Говор је завршио са: „Живела Црна Гора“.

Присуство званичника земаља региона данас у Подгорици шаље снажну поруку 

„Мој приоритет је помирена Црна Гора која ће у оквиру мог мандата постати уређенија земља и пуноправна чланица Европске уније, рекао је Милатовић новинарима испред зграде парламента.

Оценивши данашњи дан историјским за Црну Гору, Милатовић каже да је „окренут нови лист у демократском и економском развоју“.

Ђуровић: Заклетва није само реч и треба да остане тврђа од камена

Председница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић је, након интонирања химне, најавила је да ће Милатовић положити заклетву у складу са Уставом, који то прописује.

„Иако (заклетву) је чине речи, она није само реч. Ријеч је била и треба да остане тврђа од камена, и од овог нашег црногорског. Заклетва је нешто више и узвишеније о свих речи. Очекујем да јавно изговорена и протоколарно дата реч сваког званичника има и тежину и одговорност. Ту одговорност имамо посебно ми, доносиоци одлука, навела је.

Ђуровић је казала да богата традиција парламентарнизма даје право Црној Гори да се похвали многим постигнућима, али да су пред њом обавезе убрзања европског пута, очувања стабилности…

У свим овим процесима очекујемо квалитетан допринос новизабраног председника, од ког очекујемо да ради на уједињењу грађана и да достојно представља Црну Гору, рекла је Ђуровић и позвала Милатовића да положи заклетву.

Ко је Јаков Милатовић, нови председник Црне Горе

Јаков Милатовић, нови председник Црне Горе, који је у другом кругу председничких избора убедљиво победио вишедеценијског владара Мила Ђукановића, припада плејади млађих црногорских политичара, а у жижу политичке јавности дошао је уласком у владу премијера Здравка Кривокапића на место министра за економски развој.

По изгласавању неповерења тој влади, Милатовић је заједно са тадашњим колегом, бившим министром финансија Милојком Спајићем, основао Покрет Европа сад (ПЕС), јуна прошле године.

Рођен је у Подгорици 7. децембра 1986. године. Ожењен је Миленом и има троје деце – ћерке Сару и Ану, и сина Давида. По националности је Црногорац, а по вероисповести православац.

На локалним изборима у Црној Гори октобра прошле године ПЕС је освојио највећу подршку у Подгорици и најавио формирање власти са странкама победницама парламентарних избора у августу 2020, а Милатовић је био виђен за градоначелника Главног града.

ПЕС је Милатовића кандидовао за председника Црне Горе након што је Државна изборна комисија одбацила кандидатуру његовог партијског колеге Спајића и у првом изборном кругу је освојио 28.9 одсто гласова, чиме се пласирао за други круг. У другом изборном кругу ће стати на црту кандидату ДПС и актуелном шефу државе који се надмеће за још један председнички мандат Милу Ђукановићу.

Основну, средњу школу и факултет завршио је Подгорици. Био је студент генерације са просечном оценом 10, што му је омогућило да добије разне стипендије за наставак школовања у иностранству.

Као стипендиста америчке владе једну студијску годину је провео на Државном универзитету Илиноиса (Illinois State Universiti).

После тога је један семестар слушао на Универзитету за економију и бизнис у Бечу (WU Wien), овог пута као стипендиста Владе Аустрије.

Европска комисија му је омогућила да једну студијску годину проведе на Универзитету у Риму (La Sapienza).

Као стипендиста британске владе магистрирао је економију на Универзитету Оксфорд (Oxford University).

Поред формалног образовања, Милатовић је похађао и програме у организацији Уједињених нација у Њујорку, немачке Фондације Конрад Аденауер, Амбасаде Црне Горе у Италији и Канцеларије за међународну сарадњу Економског факултета у Подгорици.

Поред тога, прошао је и програм Оxбридге Ацадемиц на Оксфорду, и бројне програме Међународног монетарног фонда (ММФ) у Лондону, Лондонске школе економије (LCE) и других. Усавршавао се и на Универзитету у Пекингу, Лидерској академији Универзитета Стандфорд и Универзитета у Београду.

Добитник је бројних признања, говори енглески, италијански и шпански језик.

Радио је у банкарском сектору у земљи и иностранству, био је део тима за економску и политичку анализу у Европској банци за обнову и развој (ЕБРД), бавио се економском анализом региона Југоисточне Европе, а потом анализом земаља Западног Балкана.

Од 2018. до 2020. године је у Букурешту радио као главни економски аналитичар ЕБРД-а за Румунију, Хрватску, Словенију у Бугарску.

Аутор је више стручних радова и коаутор две књиге.

Милатовић и Спајић су јавности представили програм Европа сад! који подразумева сет реформских закона с циљем побољшања стандарда грађана Црне Горе, између осталог, и повећање минималне плате са 250 на 450 евра, укидање доприноса за здравство, увођење неопорезивог дела зараде до 700 евра и прогресивно опорезивање када је у питању порез на доходак физичких лица и порез на профит предузећа.

Програм ПЕС-а предвиђа просечну плату од хиљаду евра и минималну пензију од 450 евра, нулту стопу незапослености, као и инсистирање на владавини права и европским интеграцијама.

Милатовића су у другом кругу подржале странке Демократског фронта, Демократе Црне Горе, ГП Ура, Права Црна Гора, Уједињена Црна Гора.

Према прелиминарним резултатима Центра за мониторинг и истраживање (CeMI), на основу 91 одсто пребројаних гласова, Милатовић је на јуче одржаном другом кругу председничких избора у Црној Гори, освојио 60 одсто гласова, а кандидат ДПС Мило Ђукановић 40 одсто.

Излазност је, према подацима CeMI-ја, била 70,6 одсто.

Ђурашковић: Не долазим у Подгорицу из поштовања према својим суграђанима

Градоначелник Цетиња Никола Ђурашковић је уочи инаугурације новог председника Јакову Милатовићу упутио честитку и образложио свој недолазак у Подгорицу на свечану седницу Скупштине Црне Горе.

Председнику Милатовићу честитам, хвала му и на позиву на инаугурацију, али на њу се нећу и не могу одазвати. Нећу и не могу из поштовања према својим суграђанима, али и свима онима који су увек долазили на инагурације црногорских владара и председника у престолно Цетињу, навео је Ђурашковић.

Цетиње је, поручио је, историјски, државни и културни центар Црне Горе, оно је у самим темељима наше куће.

Поштујем демократски избор наших суграђана и функцију председника, али не могу и не желим присуством подржати чин непоштовања и неразумевања традиције наше куће, закључио је Ђурашковић, пренео је портал подгоричке Адриа тв..

Истовремено са инаугурацијом Милатовићава у Скупштини Црне Горе у Подгорици на Цетињу је организован перформанс Демократске партије социјалиста са којег је поручено да, како су навели, „Милатовић није достојан Цетиња“.

У Подгорици инаугурација, на Цетињу перформанс и порука Милатовићу

„Данашњим перформансом, ДПС-а Цетиња и наш Савет младих ДПС-а послали су јасну поруку одговор на покушај понижавања наше дичне Престонице инаугурацијом новог председника државе ван Цетиња“, написао потпредседник ове странке Иван Вуковић на Твитеру.

Милатовић је трећи председник Црне Горе од проглашења независности 21. маја 2006. године. Пре њега су то били Филип Вујановић и Мило Ђукановић, који су заклетве полагали на Цетињу.

Оскар Хутер, кандидат на посланичкој листи Заједно! За будућност која ти припада Данијел Живковић, поручио је да урушавањем традиције Милатовић жели да понизи Цетиње, али му то, казао је, неће дозволити.

„Поштоване грађанке и грађани Црне Горе, као што знате у току је чин инаугурације новоизабраног председника господина Милатовића. И то не како би требало у згради Владиног дома на Цетињу, већ у згради Скупштине Црне Горе у Подгорици“, рекао је Хутер и додао:

„Добро ми знамо шта о Цетињу и о Црногорцима мисли Јаков Милатовић“.

Хутер је оптужио Милатовића да урушавањем традиције жели да унизи, понизи и маргинализује Цетиње.

„То му нећемо дозволити. Он Цетиња није ни достојан, закључио је он Хутер.

ТопПрес/  Извор: Танјуг