Топола – Опленац – брдо на чијим падинама лежи варош Топола, име је добило по кривим стаблима која су на њему расла а користила су се за оплен, део сеоских запрежних кола. Управо са овог места где се некада писала историја у свет се сваке године на Бадњи дан пошаље јединствена слика.

„Задужбина је једина у Србији која на овај начин обележава Бадње јутро, од 1991. године организовано се окупљамо на Опленцу и сечемо бадњак и по томе смо јединствени. После окупљања у Петровој кући и загревања уз шумадијски чај, представници Општине, Задужбине, династије Карађорђевић и бројни грађани наше Тополе, одлазе у опленачку шуму, у сечу бадњака. Појединачна, твз. дивља сеча није дозвољена јер би се шума уништила“, казао је за ТопПрес  Управник Задужбине Краља Петра I на Опленцу Драган Рељић.

Јединствен обичај, сеча бадњака на Опленцу, фото: ТопПрес

Обичај да Тополци баш на овом месту сечу бадњак везан је за краља Петра који је увек присуствовао овом свечаном чину. Традицију сече бадњака на Опленцу дужу од једног века коју су започели Карађорђевићи, сада наставља принц Михајло син принца Томислава.

Принц Михајло у сечи бадњака, наставио обичај свог оца Томислава, фото: ТопПрес

„Принц Михајло, син принца Томислава који је некада на овим просторима секао бадњак, већ неколико година спроводи обичај који је наследио од свог оца. Принц Михајло је остао са својом супругом принцезом Љубицом да живи у Тополи али не само да живе већ и да наставе традицију и обичаје које су зачетници династије спроводили “, рекао је Рељић.

Организована сеча бадњака на Опленцу и окупљање уз шумадијски чај увод су у наставак обичаја који се спроводе на Опленцу.

Председник СО Топола Драган Јовановић у сечи бадњака, фото: ТопПрес

После сече бадњака челници локалне самоуправе уносе бадњак у зграду општине, а Бадње вече на Опленцу резервисано је за паљење бадњака испред цркве Светог Ђорђа, уз ватромет и доделу пакетића најмлађима.

У 18 часова обавиће се Бденије са уношењем бадњака у цркву светог Ђорђа а потом у 18:45 паљење бадњака. Свечана додела божићних пакетића почеће у 19 часова поред цркве на Опленцу.

Иначе, општина Топола већ дужи низ година нема организован дочек Нове године већ се прославља Бадње вече када се са Опленца чује само дечја граја и пуцкетање ватре.

По бадњаке и у селима уз традиционалне обичаје

У цик зоре пре сванућа домаћини су са секиром на рамену кренули пут шуме. Дебели минус и снег нису могли да спрече браћу Мијаиловић из села Војковци да кроз сметове донесу бадњак до породичног дома.

Бојан мијаиловић, фото: ТопПрес

“ Бадњак се сече са источне стране и прво дрвце које падне сачува се  и носи у кућу ради мира и среће. Потом се предаје домаћици како би година била родна и берићетна. У сечу бадњака се понесе и мало ракије, ваља се да се наздрави и Богу помоли“, кажу Никола и Бојан Мијаиловић.

ТопПрес

Никола Мијаиловић, фото: ТопПрес