Топола – Вишегодишњи проблем паса луталица у Тополи могао би ове године да се реши.  Председник СО Топола Драган Јовановић рекао је да је већ потписан уговор са овлашћеним лицима који ће у наредном периоду покупити псе луталице са улица Тополе.

„Проблем паса луталица у вароши је озбиљан и морамо од нечега почети како би исти решили. Председник Драган Живановић потписао је уговор са специјализованом кућом са Уба која ће све псе луталице који немају чип покупити са улица Тополе и одвести их у прихватилиште где ће бити прегледани и кастрирани. То је само један део решења проблема, други део који је много важнији је у договору са невладиним организацијама које се баве збрињавањем и помоћи животињама. То је читав низ мера које уводимо а које треба да доведу до системског смањења броја паса јер њих ће увек бити али несме у овом броју“, изјавио је Драган Јовановић и објаснио  колике су казне за несавесно држање паса.

Пси луталице на улицама Тополе, фото: ТопПрес

„Комунална инспекција општине Топола моћи ће у сарадњи са ветеринарском инспекцијом и средњом ветеринарском школом да обилази и све приватне власнике паса. Тачно ће се знати како власници морају на адекватан начин да држе и чувају своје псе, ако су они случајно не чиповани казна за држање таквих паса биће 120.000 динара. Такође ако се пронађе на улици пас приватног власника а да је чипован, очитавањем чипа добија се име власника, пас се услика и пише се мандатна казна власнику такође у висини од 120.000 динара“, истиче Јовановић.

Према његовим речима уз такву контролу моћиће да се установи да ли се пси луталице довозе из околних места у Тополу. Такође сматра, да је сарадња грађана у решавању проблема од изузетне важности.

„Дневно добијам више притужби грађана око паса луталица, појављује се информација да се пси трују, што је вероватно и тачно. Све ово није лако, толико је озбиљан проблем да се мора решавати и већ за месец дана сваки пас који се налази на улици мора се тачно знати чиј је, или ако је непознатог власника односно ако је прошао прихватилиште и ако је кастриран да се тачно зна њихов број и да се контролишу. Грађане молим, за сарадњу и озбиљност да овај проблем ставимо под контролу“, закључио је Јовановић.

ТопПрес