Ситуација са вирусом корона се неће смирити док се не вакцинише бар 75 одсто популације рекла је за Танјуг директорка Инсититута за Јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ др Верица Јовановић.

Она каже да се осим повећања броја новозаражених види и повећање броја хоспитализованих са тешком клиничком сликом, а ти пацијенти су углавном невакцинисани старости између20 до 55 година. „Опуштање и непоштовање противепидемијских мера довеле су до тога да вирус има простора да се шири и сада се види да делта сој доминира кроз нови талас који погађа невакцинисане“, наглашава Јовановић.

Директорка Батута истиче да су путници у међународном саобраћају посебно погођени и да би требало би да се вакцинишу и трећом дозом јер они могу да донесу нове соје и убрзају ширење короне.

„Када је реч о трећој дози, битно је да се прими вакцина против ковида 19, било која од доступних у Србији“, каже Верица Јоавановић за Танјуг и додаје да млади не треба да верују у приче о томе да вакцина изазива стерилитет, већ да је доказано да продужени ковид, односно пост ковид синдром може да има веће последице по репродуктивно здравље.

ТопПрес/ Извор: Танјуг