Ако желимо да завршимо са вирусом потребан је већи обухват вакцинације, да се имунизује још онолико људи колико је вакцину примило до сада, рекла је данас професорка вирусолог Татјана Јовановић.

Она је гостујући у Уранку ТВ К1, поводом регистровања првих случајева делта соја вируса у Србији, оценила да не сме бити опуштања.

„На симптоме који личе на респираторну инфекцију грађани се морају јавити лекару који ће онда на основу анамнезе знати шта даље да уради“, рекла је Јовановић.

Оценила је да је привид да делта сој напада само млађе и истакла да је чешћи међу младима, јер су они најмање вакцинисани.

Апеловала је на младе да ако желе утакмице, концерте, летовања, треба да буду вакцинисани или другачије заштићени.

„Да се ја питам увела бих обавезну вакцинацију, за ову популацију“, рекла је Јовановић.

Додала је да свако има слободу избора, али не и право да угрожава животе других, и заложила се да буде неког ограничења у слободи кретања невакцинисаних.

„Ако наставимо да се вакцинишемо у довољном проценту нема бриге за јесен, а ако остане као до сада морамо да се бринемо и планирамо“, рекла је она.

Она је подсетила да једна доза није довољна, те да комплетна имунизација значи две дозе вакцине а заштита наступа после 3-4 недеље од примања друге дозе.

Говорећи о младима, каже да их треба едуковати правилно да не би избегавали вакцинацију.

Истакла је да је поносна да је 72 посто студената четврте, пете и шесте године Медицинског факултета у Београду вакцинисано.

„Студенти са тих година иду у болничку средину. Планирамо да процената вакцинације повећамо“, рекла је она и додала да медицина не може да се учи онлајн.

Навела је да су колеге са Медицинског факултета у Сарајеву замолиле за подршку да би се и њихови студенти вакцинисали.

„Млади поред права, имају и одговорност. Треба да схвате да заједно са старијима могу да успоставе контролу над пандемијом“, рекла је она.

ТопПрес/ Извор: Танјуг