Директорка Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ Верица Јовановић оценила је данас се у наредних десетак дана може достићи највећи интензитет појаве ковида-19.

„Близу смо највишег броја инфицираних у једном моменту, то се процењује путем стопа у односу на 100.000 становника, очекујемо да ће се у наредних десетак дана достићи највећи интензитет појаве ковида-19. Не можемо са сигурношцу то тврдити“, изјавила је она за РТС.

Јовановић је апеловала на све особе које имају симптоме да се јаве лекару или да остану у кући да не би преносили овај сој вируса.

Напоменула је да је сезона респираторних вируса, када се могу појавити и неке друге врсте, али је истакла да у случају појаве температуре прво треба помислити да се ради о ковиду.

„У старијој популацији можемо очекивати веће компликације, имамо и већи број особа које су на респираторима, на болничком лечењу, код оних особа које имају хроничне болести, астму, шећерну болест, ако доде до инфекције могу се очекивати последице“, истакла је Јовановић.

Изјавила је да је око 3.240.000 особа вакцинисано, а 31,17 одсто је примило бустер дозу.

Директорка Института „Батут“ додала је да особе које имају хроницне болести, ако су примиле трећу дозу, могу примити четврту дозу вакцине 28 дана после треће.

„Апелујем на младе, на радно активно становништво да приме трећу дозу, и да са 1,8 милиона примљених трећих доза идемо ка достизању већег обухвата који ће нам омогућити да спречимо компликације, то можемо заједничким снагама“, закључила је Јовановић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг