Влада Србије донела је данас одлуку да ограничи рад угоститељских објеката, кафића, ноћних клубова, ресторана, као и тржних центара, продавница, од 21 сат до пет сати ујутру, саопштила је премијерка Ана Брнабић.

Од те мере изузете су апотеке, достава хране, пумпе за точење горива, и привреда која ради и „трећу смену“.

Ове мере ступају на снагу у уторак 17. новембра, и важиће 15 дана, до 1. децембра, када ће влада поново одлучивати о мерама, додала је Брнабић.

„Прихватила сам савет стручног, медицинског дела Кризног штаба да уведемо ове, рестриктивније мере, како би зауставили ширење вируса“, рекла је премијерка.

Како је рекла, мера ће се примењивати од уторка, како би се свима који су обухваћени оставио простор да се прилагоде и организују.

„Мере ће трајати 15 дана, до 1. децембра, када ће влада одлучити да ли треба додатно да се пооштравају или продужавају. Али, надам се да то неће бити потребно“, рекла је Брнабић након ванредне седнице владе.

Брнабић: Не размишљамо о забрани кретања

Премијерка је истакла да влада тренутно ни не размишља о забрани кретања, што би, иначе, била следећа мера у борби против корона вируса.

“Уколико буде најнеопходније, ми ћемо ићи са том мером, али у овом тренутку ни не размишљамо о томе. Знамо да је то следећа мера, али сва предвиђања су да ће сада усвојене мере дати резултате и да ће број новозаражених почети да опада”, објаснила је Брнабић након седнице Владе.

Пренела је да је, заједно са министром здравља и полиције, јутрос имала састанак са председником Србије, на којем је процењена ситуација везано за број заражених, стање у болницама, спровођење тренутних мера, где се спроводи, а где су потребне додатне контроле.

“Са председником сам анализирала економско стање и ситуацију у привреди, као и како додатне мере могу утицати на привреду. Сложни смо око тога да идемо сада са овим кораком и да видимо какве ће резултате дати нова мера”, рекла је она.

Размислићемо о маскама на отвореном, али свест је кључна

Премијерка је изјавила да ће се размислити и о мери обавезног ношења маске на отвореном, али је додала да више верује у свест појединца, него у казнену политику.

“Ставите маску на отвореном простору, ако видите да не можете да држите дистанцу”, апеловала је Брнабић.

Она је додала да је казнена политика, изменама одговарајућег закона, уведена као механизам који ће мало помоћи у сузбијању ширења вируса.

“Ово није борба коју можемо да добијемо сами, или сви заједно или је губимо”, упозорила је Брнабић.

Како је рекла, нема ни довољно инспекција да се обиђу сви кафићи, ресторани, тржни центри, пешачке зоне.

“Али и не треба да се играмо мачке и миша и да се јуримо. Људи знају зашто су ове мере донете”, рекла је Брнабић и апеловала на младе и све који мисле да њима корона не може да нашкоди, да буду свесни да ће доћи у контакт са неким коме ће пренети вирус, за кога ће он можда бити фаталан.

Донели праве мере у правом часу

Премијерка је истакла да су нове мере донете у прави час, јер је неопходно увек балансирати између потребе здравства, ситуације и привреде, која мора да ради да би могли да се покрију трошкови короне, и у здравству и за помоћ онима чије пословање је епидемија погодила.

“Сваки дан ове борбе има екстремне, додатне, непредвиђене трошкове за буџет Србије. Тај новац мора да се нађе, а он долази од привреде и те две ствари треба балансирати”, нагласила је Брнабић на конференцији за штампу после седнице Владе.

Истакла је да је потребно имати прилив у буџет, јер су сваки дан у болници, као и лекови, боце кисеоника, скупи.

“Да не причам о 2021, када морамо да се подигнемо брже од осталих“, рекла је премијерка и додала да су оставили један дан за примену нових мера, усвојених данас, како би дали време људима да се припреме.

Брнабић је, упитана зашто ће се пресек деловања нових мера извршити за 15 дана, као и зашто мере нису донете раније, у четвртак када је заседао Кризни штаб, рекла је да се ситуација и даље прати и да ће влада, ако види да се стање погоршава и мере не даљу резултате, одмах деловати.

“Спремни смо да доносимо нове мере. Мислим, али слушаћу као и до сада стручне људе, да то неће бити потребно у наредних 15 дана. Ако се драматично погорша стање, свакако ћу бити отворена за све њихове предлоге. И у четвртак сам рекла ’чула сам вас, све разумем, дајте времена да погледам неке ствари’. Било је важно да направимо баланс између привреде и рестриктивних мера”, објаснила је она.

Брнабић је казала да се на тај баланс увек пазило, изузев у марту, када је уведен полицијски час, јер се мислило да ће вирус бити другачији и да ћемо бити мирни у овом периоду.

“Увек смо се трудили да избалансирамо између ситуације и привреде, али мислим да нисмо изгубили нити један дан. Нисмо меру донели ни касно, ни превише рано, већ правовремено”, нагласила је она.

Брнабић је указала да је могао да се не укида полицијски час, али онда одакле новац да се купи све што треба ако не ради привреда.

“Трудите се да на најодговорнији начин балансирате. Ово је набоље време. Лично не могу да верујем оним људима који нас критикују што не доносимо рестриктивне мере, који су били први који су звали на протесте против мера. Ти људи имају образ да нама данас кажу да смо закаснили са рестриктивним мерама. Таква политичка неодговорност ми је несхватљива. Такав популизам и политичка неодговорност је мени фасцинантна у Србији, Европи и свету у актуелној ситуацији. Они су најбоље рекли све о себи. Као влада смо показали да добро балансирамо, да умемо да заштитимо наш здравствени систем”, рекла је она.

Брнабић је казала да је поносна на медицинско особље и здравствени систем, и казала да ће се влада трудити да даље уради све како би њих заштитили.

Идеја поделе по зонама, иначе моја, била глупа

Брнабић је истакла да је идеја о подели Србије по зонама, по питању мера против корона вируса, за коју се она сама залагала, била прилично глупа.

Брнабић је, на конференцији за штампу, упитана зашто се доносе исте мере за Београд, који има највише заражених, као и за неке друге градове који имају далеко мањи број, и зашто се Србија не подели по зонама, као што је то Италија урадила, подсетила да се то покушало у јулу и августу.

“Мере по зонама покушали смо у јулу и августу. То је била моја идеја, која је била прилично глупа, јер нисам разумела тада да у Србији када затворите један град сви оду у други. Када затворите кафиће и клубове у једном, где имате лошу ситуацију, онда људи иду у неки други град”, објаснила је она.

Истакла је да се тиме проузрокује само да се зараза шири брже у неком месту где је било мирније.

Такође је нагласила да је глупо и непродуктивно пресликавање мера из једне земље на другу не узимајући у обзир цео контекст.

“То је била моја грешка”, казала је премијерка.

Србија и даље у зеленој зони, у поређењу са осталима

Србија тренутно има једну од најмањих стопа смртности од корона вируса у Европи, али и у свету, изјавила је Брнабић додајући да у Србији смртност износи 1,3 одсто.

То на најбољи начин показује знање и посвећеност лекара и здравствених радника у овој борби, истакла је она и захвалила им на томе.

„Код нас смртност тренутно износи 1,3 одсто и мислим да је у региону и у Европи само пар земаља испред, док сви остали имају већу смртност. То све показује колико смо заједно сви добро радили и колико су мере биле правовремене“.

Истиче да Србија у овом делу Европе далеко највише тестира и то има 21.297 тестираних на 100.000 становника, а после нас је Словенија са 20.704, Румунија 18.591 итд.

„И поред ових застрашујућих бројева у односу на то каква је ситуација у региону и у Европи ми смо у зеленој зони и са оваквим бројевима“, нагласила је она.

Брнабић каже да са 1.110 регистрованих на 100.000 становника, испред Србије је само Албанија која има 921 регистрован случај, али тестира 5.054 на 100.000 становника, а Србија 21.297.

После нас иде Бугарска са 1.287 регистрованих, па Мађарска 1.365 итд.

„Ми смо и даље са оваквим бројевима у зеленој зони међу земљама које имају најмање заражених а највише тестирају“, нагласила је Брнабић.

Брнабић истиче да у Србији још има слободних кревета у болницама што није случај у бројним земљама ЕУ.

Имате чак неколико земаља које више не могу да лече своје грађане већ шаљу у друге земље, додала је она.

Истакла је да смо ми још далеко од овог сценарија и да никада нисмо били ни близу тога нити ћемо бити.

„Имамо све што нам је потребно за лечење људи и заштитне опреме, лекова и респиратора и кисеоника и тестова да наставимо овако обимно тестирање. У Србији данас добијате резултат теста у просеку за пет сати, а највише за 12 сати, док у многим земљама се чека и по пет дана и више. Постоје бројне земље које више немају капацитет за обраду тестова већ шаљу у друге земље“.

Брнабић каже да ми, са друге стране, отварано стално нове капацитете за то.

Није код нас најстрашније, али не сме даље да се компликује

Премијерка је изјавила да у Србији није толико страшна ситуација као у неким земљама ЕУ, на пример, у Белгији и Холандији, где морају да раде и здравствени радници који су позитивни на корону, као и да немају довољно капацитета па шаљу своје грађане да се лече у Немачкој.

Брнабић је то рекла одговарајући на питање новинара да наведе тачно које је земље имала у виду када је рекла да у неким европским земљама здравствени радници раде иако су ковид позитивни.

То сам рекла само као пример како би се видело да није код нас најстрашније на свету како неки мисле, казала је Брнабић истичући да без обзира на то не смемо да дозволимо да се ситуација даље искомпликује.

Сви заједно смо у овоме, поручила је Брнабић.

Говорећи о капацитетима за ковид пацијенте, рекла је да овог пута Ортопедија на Бањици није пребачена у ковид систем као раније, како би могла да обавља интервенције за које постоје велике листе чекања.

„Тако да Бањицу нисмо ни отварали сад за ковид пацијенте ни нећемо, али зато отварамо друге неке капацитете“, истакла је премијерка.

Каже да је држава гледала да извуче сваки дан више за нашу привреду да може нормално да ради и да уведе додатне мере ситуација прети да постане драстична.

У Србији стопа смртности од короне 1,3 одсто

Премијерка је рекла да Србија има стопу смртности од корона вируса 1,3 посто и навела да и по томе стоји у односу на друге земље.

На питање да Србија на сајту Worldometer заузима 85. позицију, Брнабић је рекла да прати тај сајт, али да се тамо наводи да Србија има 8,5 милиона становника и да се она позива на резултате наших здравствених радника.

„Србија има 1,3 посто, или 13,92 смрти на 100 000 становника у посеку“, прецизирала је Брнбић.

Она је изнела и податке других земаља наводећи да је у Албанији стопа смртности 2,3, Пољској 1,4, Бугарској 2,2, Португалији 1,6, Словенији 1,4 , Румунији 2,5, Холандији 1,9 , БИХ 2,6, Чешкој 1,3, Шведској 3, 5, Црној Гори 1, 4 , Северној Македонији 2,8, Француској 2,2 , Италији 4,0, Великој Британији 3,9, Шпанији 2,8, Белгији 2,7 посто…

„Требало би сви да се поносимо резултатима, а то су резултати наших здравствених радника“, закључила је премијерка.

ТопПрес/ Извор: Танјуг