Многи са нестрпљењем чекају да среде фризуру или одраде тренинг у теретани. То ће, ако су заказали термин моћи већ од сутра. Ипак, важиће посебна правила.

Сналажљивости и дисциплини кинеских фризера у доба коронавируса, смејали су се готово сви. А сада, посебне, али мање маштовите мере опреза, почеће да примењују и њихове колеге у Србији.

Када коначно одете да средите фризуру а на вратима салона не препознате свог фризера у заштитној опреми, не брините, то је само првобитни шок. Јер пут до фризуре поплочан је одређеним правилима.

„Неће моћи више клијената да буде у исто време, ако дођу раније мораће да сачекају испред салона. Друга ствар, дезинфекција комплетног нашег особља, комплетно људи који долазе – обућа, мораћемо да им меримо температуру као што ћемо мерити и нашим запосленима. Поставићемо им пар питања о њиховом здрављу, просто то је безбедносна процедура“, каже власник фризерског салона Бојан Савић.

Та процедура подразумева и обавезно ношење маски и рукавица па ће због тога, али и листа чекања које се праве, посета фризеру изгледати као одлазак код лекара.

Козметичарке заштићене визирима

Ништа мање не очекујте ако се запутите у козметички салон јер вас и тамо очекују нова правила.

Власница једног козметичког салонаБиљана Ћулибрк наводи да ће бити обавезно да се ставе назувице на стопала и маске након што клијент опере руке.

„Ми смо већ заштићени визирима и маскама и маске ће морати да мењају на сат времена. Обезбеђиваћемо и маске и визире, такође, и постоје преграде које ће сада имати, оне су скроз провидне тако да комуникација није прекинута“, истиче Виолета Ћулибрк.

Додаје да су доласци у друштву потпуно забрањени.

Како ће изгледати тренинг у теретани

Које ће све мере морати да предузму фитнес центри како би заштитили здравље вежбача и запослених још није познато, али је извесно да ће се, осим спортске, у теретане носити и заштитна опрема. Није искључено да ће се са маскама и тренирати.

„Мало је теже са маском с обзиром на то да вежбачима треба заиста доста кисеоника, али ако заиста не могу без вежбања и ако то буде процедура, мораће да се поштује. Постојаће и дезобаријера на самом улазу где ће очистити ту обућу са којом су дошли, а од раније важи правило да онај ко је дошао са улице не може у тим патикама да вежба, мора посебне да има за вежбање у теретани. Уколико буде прописано и мерење температуре и тога ћемо се придржавати“, рекао је Иван Аксентијевић, директор продаје ТЦ „Ташмајдан“.

Посебних хигијенских мера придржаваће се и запослени. Справе ће се чешће брисати, сале и салони проветравати, а размак између клијената на третманима биће до 30 минута.

За то време, фризери и козметичари мењаће заштитну опрему и попут зубара стерилизовати и дезинфиковати инструменте за рад.

ТопПрес/ Извор: РТС