Топола – Ципеле од 30 килограма веровали или не, свима одговарају. Праве се од бетона и то искључиво леве. Мајстор овог заната открива процес у коме настају најтеже ципеле које красе многа дворишта.

„Размера бетона, смесе која се излива  је 12 лопата песка и 4-5 лопата цемента, бетон мора бити јачи. Додајемо и адитив који потпомаже чврстини бетона.  Кад саставимо бетон излива се у полиетарске калупе разних облика који се претходно подмажу уљем да се бетон не залепи. Након тога стоји 24 часа док се не стегне а потом растуримо калуп и имамо формиран облик“, каже Милош Грковић из Крћевца.

Милош проверава нове калупе, фото: ТопПрес

Грковић је у овом послу тек годину дана али је савладао све тајне заната.

„Није довољно само излити облик, то је да кажем, тек пола посла. Након тога се кваси пар дана, потом брушење и сређивање по ивицама где су спојеви. Да би добили финални производ морамо га офарбати, ту пратимо жеље купаца тако да је ово креативан посао где је све дозвољено“, истиче Милош.

Додаје да је потражња највећа за ципелицама али се за украшавање дворишта траже и чесме као и жардињере. Готово да нема домаћице која у свом дворишту нема неки бетонски облик у којем су смештене разне биљке.

Мале ципелице украс многих дворишта, фото: ТопПрес

Конкуренције у овом послу има али Грковић је мишљења да је свако различит и да својим радом и трудом долази до купаца, како каже места има за све само треба радити.

Цене  жардињера су око 2.000 динара за највеће, мање се продају по нижој цени. Мала ципелица кошта 500 динара.

Мајстор за бетонске ципеле истиче да су све искључиво леве јер су у продаји само леви калупи, планира  да у своју понуду уврсти  и  неке нове облике.

ТопПрес

Жардињере, фото: ТопПрес
Жардињере округле за цвеће, фото: ТопПрес