FOTO TANJUG DUSAN ANICICFOTO TANJUG DUSAN ANICIC

Ливачки калупар, бродомонтер, цвећар-вртлар и електротехничар рачунара, неки су од нових профила које осмаци могу да наведу на листи жеља.

Како саопштава Министарство просвете, науке и технолошког развоја, за школску 2018/19. годину уведено је више нових образовних профила, док су неки од постојећих иновирани и осавремењени. Међу њима су и профили који се реализују по дуалном моделу, а неки од огледних профила сада су преведени у редован систем.

Тако ће ђаци сада моћи да се образују за електротехничара за информационе технологије, техничара за ловство и риболовство, техничара грејања и климатизације, али и ливачког калупара, бродомонтера. По новим плановима и програмима наставе и учења, који су усмерени ка исходима, уводе се и профили електромонтер мрежа и постројења, оператер основних грађевинских радова, оператер у прехрамбеној индустрији, цвећар-вртлар, електротехничар рачунара, електротехничар енергетике.- Уводе се и профили: возач моторних возила, техничар друмског саобраћаја, туристичко-хотелијерски техничар, грађевински техничар и техничар за компјутерско управљање (ЦНЦ) машина – истичу из Министарства просвете.

Нови профили и модернизовани смерови

Електротехничар за информационе технологије
Техничар за ловство и рибарство
Техничар грејања и климатизације
Ливачки калупар
Бродомонтер
Електромонтер мрежа и постројења
Оператер основних грађевинских радова
Оператер у прехрамбеној индустрији
Цвећар – вртлар
Електротехничар рачунара
Електротехничар енергетике
Возач моторних возила
Техничар друмског саобраћаја
Туристичко-хотелијерски техничар
Грађевински техничар
Техничар за компјутерско управљање (ЦНЦ) машина

Како саопштава Министарство просвете, образовни профил туристичко-хотелијерски техничар замениће досадашњи образовни профил туристички техничар, образовни профил грађевински техничар замениће образовни профил грађевински техничар за нискоградњу, док ће образовни профил техничар за компјутерско управљање (ЦНЦ) машина заменити досадашњи образовни профил техничар за компјутерско управљање.Ипак, судећи по броју осмака и расположивих места у средњим школама, неки смерови остаће непопуњени: према првим статистикама, осми разред завршава 71.661 ученик док у средњим школама има места за 76.064 ђака, што значи да је број слободних места већи је за око шест одсто од броја ученика. Такође, преко те квоте има места за 1.260 ученика са посебним способностима за рачунарство и информатику.- У четворогодишњем школама има места за 60.640 ученика, у трогодишњим 16.106, за двогодишње школовање 242 и једногодишње 306 места. У дуалном моделу образовања има 3.507 места у око 120 одељења – истичу из Министарства просвете.

Упис у бројкама

76.064 места у средњим школама (60.640 у четворогодишњим, 16.106 у трогодишњим)
19.062 места у гимназијама
3.507 места у дуалном моделу образовања
1.260 места за ученике у ИТ одељењима

Осим измењених профила, осмаке очекује и другачији однос бодова за упис у средње школе. Они ће из школе моћи да понесу највише 60 поена, док ће на завршном испиту бити у прилици да освоје још максимално 40. Тестови из српског и математике носиће по 13 поена, док ће се комбиновани вредновати са 14.

Календар уписа

11-14. мај Пријављивање за ИТ одељења у гимназијама
26. мај Пријемни за одељења у којима се део наставе одвија на страном језику
28. мај – 8. јун Пријава ванредних ученика старијих од 17 година
1-3. јун Пријемни у музичким школама
1-3. јун Пријемни у уметничким школама ликовне области
2. и 3. јун Пријемни испит у филолошким гимназијама и филолошким одељењима
2. и 3. јун Пријава за Спортску гимназију
3-5. јун Пријемни у балетским школама
3. јун Пријемни за ученике са посебним способностима за физику, и ИТ одељења

Полагање

18. јун српски
19. јун математика
20. јун комбиновани тест
28. јун Коначни резултати
29. и 30. јун предаја листа жеља
8. јул званични резултати расподеле
9. и 10. јул први круг уписа

ТопПрес/ Извор: Блиц, Милица Рашић