Foto- Wikipedia - Panoramio

Управни суд поништио је решење Министарства финансија Србије којим је одбијен захтев династији Карађорђевић за повраћај „Белог двора“ на Дедињу, у Београду, или обештећење, и донеће одлуку о финансијској надокнади за некретнине које потражује та породица, што по закону може да достигне максимално 500.000 евра.
Адвокат Зоран Живановић је за „Новости“ потврдио да је Суд поступио по жалби правног заступника Карађорђевића, и да ће Агенција за реституцију поново одлучивати о њиховом предмету и донети одлуку о висини накнаде.

„То значи да држава дефинитивно остаје власник Белог двора, а да ће Карађорђевићи добити накнаду када се донесу одлуке о обештећењу и за другу имовину на које имају законско право. Будућа намена Белог двора биће одређена посебним законом“, рекла је директорка Подручне јединице Агенције за реституцију за Београд Ивана Живковић.

Закон дозвољава само једно обештећење, па ће Карађорђевићи морати да сачекају да Агенција одлучи о осталим некретнинама чије су враћање тражили у јануару 2014. године.

Та породица потражује комплекс „Белог“ и „Краљевског двора“, пет кућа у Београду, ливаде код Сокобање, уметничка дела, сребрнину и остале вредности.

Од некретнина, мало се може вратити у натури, наводе „Новости“, а једина која је до сада враћена члановима некадашње југословенске династије је вила „Црногорка“.

ТопПрес/ Извор:  Бета