Уредбом Владе Србије, која је усвојена 26. августа, прописане су и до 300 пута веће казне за нелегалну експлоатацију минералних ресурса, саопштило је Министарство рударства и енергетике Србије (МРЕ).

Како је саопштено 27. августа, новом уредбом на основу измењеног Закона о рударству и геолошким истраживањима, усвојеног у априлу, прописује се да се накнада штете за нелегалну експлоатацију плаћа у висини троструке тржишне вредности ископане минералне сировине.

Додаје се да се, на пример, за илегално ископавање камена по новој уредби плаћа 60 пута већа накнада штете.

„Ако је раније за нелегалну експлоатацију 80.000 тона камена, са накнадом од 24 динара по тони, плаћана накнада штете у износу од 1,9 милиона динара, или око 16.000 евра, по новој уредби, на тржишну вредност сировине од 475 динара по тони у троструком износу, накнада штете увећава се на 114 милиона динара, односно скоро милион евра“, прецизирало је МРЕ.

Претходним прописима, како је објашњено, до сада је за сировину експлоатисану без потребних одобрења постојала обавеза плаћања накнаде штете у истом износу као и када се експлоатација врши легално.

„Код минералних сировина веће вредности сада се износ накнаде штете увећава и до 300 пута у односу на раније прописе“, додаје се у саопштењу МРЕ.

Новом уредбом, осим увећане накнаде штете, за нелегалну експлоатацију предвиђене су забрана рада и казна за привредни преступ у износу до 3.000.000 динара (око 26.000 евра), које се изричу на основу извршеног инспекцијског надзора.

Министарство рударства и енергетике саопштило је да је циљ нове уредбе спречавање и кажњавање нелегалне експлоатације минералних сировина, обесхрабривање експлоатационих радова без одобрења, као и остваривање већег финансијског ефекта за буџет у случајевима кршења закона.

ТопПрес/ ГЗС