Кисић: Корона вреба и на отвореном простору

Кисић: Корона вреба и на отвореном простору

Епидемиолог и члан Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да број новозаражених вирусом корона у Србији стагнира, али да је и даље на високом нивоу, и упозорила да топлије време и боравак напољу, такође, носе ризик од преношења инфекције.

Кисић је поново апеловала на грађане да се вакцинишу додајући да вакцине не могу да учине’чудо“ уколико се не поштују све мере превенције.

На питање о евентуалном попуштању мера следеће седмице, о чему је изразила наду премијерка Ана Брнабић, Кисић каже за Танјуг да бисмо све активности могли да спроводимо уколико се свако понаша одговорно и у складу са прописаним мерама.

“Долази лепо време, што нам иде у прилог, али нас је вирус прошле године демантовао и показао да може да опстане и да се шири и у таквим условима. Ужелели смо се боравка у баштама, али ни такво понашање није без потпуног ризика“, рекла је министарка Кисић.

Ако се на дневном реду поново нађе предлог да се поново дозволи рад угоститељских објеката, Кисић каже да Кризни штаб увек разматра најоптималније мере у одређеном тренутку, али да здравље мора да превагне.

Поручила је грађанима да се стрпе још мало како бисмо зауставили епидемију.

А то можемо, јер су нам доступне вакцине, додаје Кисић.

“Вакцине не могу да учине чудо, уколико ми својим понашањем не помогнемо да се спречи ширење вируса. То је суштина без обзира да ли ће мере бити ублажене или пооштрене“, навела је она.

Коментаришући предлоге да се попусте мере за ревакцинисане против вируса корона, Кисић каже да поједине земље то уводе, као што је Израел који предњачи по броју вакцинисаних и ревакцинисаних.

Да би се таква мера увела, а избегла дискриминација, Кисић каже да је неопходно да вакцина буде доступна и понуђена свима.

“Уколико неко одбија имунизацију у условима када му је вакцина доступна, онда би постојао основ за увођење такве мере. На примеру Израела видимо да је могуће, али видећемо како ће се то дешавати у свету. Сада не треба да размишљамо о изласцима на одређена места, већ да спречимо да се вирус умножава“, поручила је Кисић.

Напомиње да то што дневно имамо више од 5.000 новооболелих није охрабрујуће, али је опет боље него да број расте, с обзиром да је сада доминантан британски сој вируса који се брже и лакше шири.

Упозорила је да млади доносе вирус у породицу и да је често реч о асимптоматским случајевима, тако да они нису свесни да шире за многе смртоносан вирус.

ТопПрес/  Извор: Танјуг

KOMENTARI

TOPPRESS: 1
  • Zoran 1 godina

    Postovana Doktorice!
    Molim vas objasnite,kako nema zarazenih u Kini,