Топола – Министарка Дарија Кисић положила је данас поводом Сретања – Дана државности ловоров венац на Саркофаг Вожда Карађорђа у цркви Светог Ђорђа на Опленцу.

Венце су положили и делегација Министарства одбране, општине Топола, Задужбине краља Петра Првог, представници удружења и грађани.

Организатор државне церемоније су влада Србије и Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, на чијем је челу министарка Кисић Тепавчевић.

Она је раније данас присуствовала централној Државној церемонији обележавања дана државности код споменика Вожду Карађорђу у Орашцу, где су венце положили председница владе Ана Брнабић и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Дан државности обележава се у спомен на почетак Првог српског устанка и чин проглашења Устава Кнежевине Србије, а на основу одредаба закона о државним и другим празницима у Србији.

Изласници престолонаследника Александра на обележавању дана државности Србије на Опленцу

У оквиру свечаности обележавања Дана државности Србије, изасланици Нј.К.В. Престолонаследника Александра, старешине Краљевског дома и потомка Врховног Вожда Карађорђа, г. Зоран Живановиц́ и г. Предраг Марковиц́, чланови Крунског савета, положили су венац на гроб оснивача Краљевске династије Карађорђевиц́ и вође Првог српског устанка, у цркви Светог Ђорђа на Опленцу.

Помен је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован. Након службе венце на Карађорђев гроб положили су и: Њ.Е. проф. др Дарија Кисиц́ Тепавчевиц́, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Србије, Њ.К.В. Принц Михаило Карађорђевић, представници Војске Србије, г. Саша Шушиц́, председник Удружења Краљевина Србија, које је под Престолонаследником покровитељством, представници Општине Топола, Задужбине Краља Петра И на Опленцу, Равногорског покрета и многих других удружења и грађана који су се окупили да обележе овај изузетно значајан дан за нашу земљу.

Њ.К.В. Престолонаследник Александар није могао да присуствује церемонији на Опленцу, због обавеза у иностранству. Заједно са Њ.К.В. Принцезом Катарином, присуствовао је пријему који је поводом Дана Државности јуче одржан у амбасади Републике Србије у Великој Британији, а чији су домаћини били амбасадорка Србије у Уједињеном Краљевству, Њ.Е. гђа. Александра Јоксимовић, и г. Синиша Крајчиновић, шеф представништва Британско-српске привредне коморе у Србији.

„Поводом Дана државности, грађанима Србије упуц́ујем најсрдачније честитке и најлепше жеље! То је дан када обележавамо прошлост, али и када припремамо и славимо будуц́ност наше државе.

Неизмерно сам поносан на наше велике претке, али осец́ам и огромну одговорност за њихово величанствено достигнуц́е, обнову српске државе. Њихова храброст и спремност да чине велика дела треба да нам буду инспирација и водиља.

Сец́ајуц́и се Сретења Господњег 1804. године и са жељом да овај дан увек славимо као поносни грађани Србије, уједињени у љубави према свом народу и својој земљи, честитам овај велики празник, желец́и свима нама и нашој земљи много успеха и напретка. Живела Србија!“, изјавио је Њ.К.В. Престолонаследник Александар.

ТопПрес/ Извор: Танјуг