Тренд раста броја заражених вирусом корона у Србији јесте забрињавајући, али је добро то што га не прати пораст броја хоспитализованих и пацијената на респираторима, изјавила је данас заменица директора Института “Др Милан Јовановић Батут“ епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је на редовној прес конференцији Кризног штаба упозорила на рапидан пораст оболелих од Ковида-19 у целој Европи, а посебно у земљама нашег окружења, као што су Словенија, Хрватска и Мађарска, уз напомену да постоји опасност да се слично деси и у Србији.

“Али, не мора да буде тако, искључиво зависи од нас, до сада смо показали да смо одговорни и савесни. Све нас забрињава пораст оболелих, јер то значи да сваки дан има све више особа који су носиоци инфекције и могу да је пренесу“, казала је Кисић Тепавчевић.

Нагласила је да сада сви треба да дају све од себе и не дозволе да се инфицирају и даље преносе инфекцију истичући да пораст оболевања у једној популацији искључиво зависи од тога колико нас примењује превентивне мере.

Упитана о најављеној новом таласу и да ли ће Кризни штаб радити нешто другачије него протеклих пола године, Кисић Тепавчевић је казала да су се сазнања о вирусу мењала од почетка, али да су превентивне мере оно што је непроменљиво и што показало као ефикасно.

“Опште мере су доживаљане тек тако, као нешто успут, док се не пронађе вакцина, чак и од стране СЗО. Али, свако од нас треба да схвати да су те мере значајне и да да лични допринос да средина у његовој у породици и радном окружењу буде безбедна“, казала је Кисић Тепавчевић.

Она је истакла пример Кине и одговорно и дисциплиновано понашање грађана наводећи да та земља већ дуже време нема случајева локалне трансмисије вируса нити преминулих, иако нема вакцину у масовној примени нити специфичан лек за Ковид-19.

Било је спорадичних случајева поновљеног заражавања вирусом

У читавом свету се бележе спорадични случајеви поновног заражавања вирусом корона особа које су га већ једном прележале, али је друга инфекција код свих пацијената била блажа, каже епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је навела да ће испитивања показати да ли се радило о реинфекцији или нечему другом, јер још увек има пуно непознаница о самом вирусу.

Упитана како коментарише изјаве појединих светских научника да вирус корона има секвенце ХИВ-а и да је настао у лабораторији, она је рекла да је стручна јавност убеђења да се ради о вирусу природног порекла, али да таква врста теорија никада није искључена.

„Сва истраживања и накнадна сазнања су више говорила у прилог да се ради о вируси природног порекла. Какво год да му је порекло наша борба је иста са њим и сада треба да се усмеримо на борбу против вируса и да учинимо све да се он што пре елиминише“, закључила је она.

Неће бити релаксације мера за геронтолошке центре

У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих особа вирусом корона заражено је 38 корисника и 10 запослених, каже епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је навела да је реч о веома осетљивој популацији, да се релаксација мера у тим установама последња доноси, јер не сме да се дозволи уношење вируса.

На питање новинара да ли ће ослабити мере јер у геронтолошким центрима у Војводини има корисника који већ шест месеци не излазе напоље на улицу, КИсић Тепавчевић је рекла да се о томе стално дискутује на седницама Кризног штаба, али да релаксације мера у овом моменту неће бити.

„То питање је јако значајно. Јасни су нам проблеми и емотивни и социјални који произилазе из свега тога. Свима треба да буде јасно зашто су тако ригорозне мере, јер се вирус унесе у такав колектив онда се шири као пожар“, навела је она на конференцији за медије.

Подсећа да су биле дозвољене посете на отвореном уз одређену дистанцу. Држава је, како је навела, и за државне и приватне установе да се корисници вакцинишу против грипа и против стретококуса пнеумоније.

„Заштита против вируса и бактерије се показала у свим земљама света као специфична мера примарне превенције, тако да се надамо да ћемо једном таквом заштитом повећањем колективни имунитет у најосетљивој категорији“, закључила је она.

У борби са свим вирусима кључно поштовање мера

У борби са корона вирусом, али и другим карактеристичним за овај период године од највеће помоћи биће придржавање свих превентивних мера, рекла је данас заменица директора Института за јавно здравље Србије др Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је после седнице Кризног штаба одговарајући на питања новинара рекла да је придржавање мера важно за превенцију обољевања од свих вируса, не само од Ковида 10.

У овом периоду године очекује се ширење и других вируса , али знамо како треба да делујемо, поручила је др Кисић.

„Прогнозе и предвиђања нису добре за читав свет, али се надамо да заједничким деловањем може да се успори ширење и преношење вируса на већи број особа. Ништа нам у борби са вирусом не може више помоћи осим да будемо одговорни и да се придржавамо мера јер само тако можемо утицати на ток и исход епидемије“, рекла је др Кисић.

Она каже да је епидемиолошка ситуација у региону значајно неповољнија него у Србији.

У Хрватској смо вих дана имали више од 500 новоболелих од Ковида 19 дневно, рекла је др Кисић и додала да тако нешто може да се деси и код нас те да је важно да предузмемо онолико колико је до нас.

„Важно је да се у сваком моменту придржавамо свих превентивних мера“, нагласила др Кисић.

Пооштравање мера се не разматра, здравствени систем спреман

Она је изјавила да се у овом моменту не разматра поштравање мера, али да је здравствени систем спреман уколико дође до новог таласа епидемије корона вируса.

„Не можемо да кажемо да очекујемо трећи талас јер се сви надамо да се то неће десити у тако великом обиму, али морамо да будемо реални, да сагледамо какви су временски услови који нам следе и шта се дешава у земљама у окружењу јер је велика вероватноћа да ће и у нашој популацији тако нешто да се понови“, рекла је Кисић на конференцији у Палати Србија, упитана да ли ће неке мере бити пооштрене и како се држава припрема за трећи талас.

Истакла је да је здравствени систем спреман, али се нада да никада више нећемо бити у прилици да искористимо његове пуне капацитете.

Подсетила је да су максимално редуковане све ковид болнице и да су се многе здравствене установе вратиле на нормалне режиме рада.

„Здравствени систем јесте спреман, али је на нама да урадимо све да се он не искористи. Ништа ново се у читавом свету у борби против овог вируса не може понудити, али оно што јесте извесно, то је да су опште мере превенције јако битне“, истакла је Кисић.

Упитана да ли ће бити пооштравања мера у смислу ограничавања слободе кретања, затварања граница…рекла је да се о томе у овом моменту не разговара.

Није се прекидало са надзором контаката са зараженима

Надзор и праћење контаката са зараженима није никада ни прекидано у Србији, а пуштање у рад новог интегрисаног електронског система државних органа од наредне недеље само ће помоћи да се дође до што прецизнијих података о томе, и појаснила је данас епидемиолог др Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је тако одговорила на питање да ли ће увођење новог система значити и поновно увођење праћења контаката са зараженима и нагласила да је посебно важно у колективима посветити пажњу праћењу контаката како не би дошло до масовнијег ширења вируса.

Као пример је навела да је у основним и средњим школама у Србији у овом моменту за 170 ђака и 26 наставника одређена је мера кућне самоизолације јер су имали породични контакт са вирусом корона.

„Треба знати да имамо различите врсте контаката па се тако на пример, мора утврдити да ли је тај контакт био довољан да се пренесе вирус, у којој средини је било контакта и да ли се он десио у периоду инкубације, па се онда потом прописују мере самоизолације“, рекла је др Кисић.

Она је још једном подвукла да је важно да се придржавамо свих превентивних мера и да се свако од нас понаша као да је потенцијални контакт и асимптоматски носилац корона вируса.

ТопПрес/ Извор: Танјуг