Кон: Баште нису оазе без вируса, данас консултације око мера

Кон: Баште нису оазе без вируса, данас консултације око мера

Мере за спречавања преноса корона вируса дају резултате – већ две недеље немамо јасан пораст већ одржавање ситуације, чак и благо попуштање у Београду, рекао је за РТС епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон и најавио да ће данас бити одржане консултације око мера.

Кон је рекао да је току претходне недеље, када је реч о броју заражених, забележена „стабилизација на високом нивоу“, док се за Београд може рећи да се „заравнила крива“ и да има назнака „спуштања“, али да ће се ситуација и даље пратити.

„Вирус куља међу онима од 20 до 50 година, а да би се његово присуство смањило, ту су заштитне мере и ту је вакцинација“, оценио је Кон и саветовао да се кампања за вакцинацију усмери управо према грађанима те старости.

Онима који су прележали ковид, како је рекао, препоручује се вакцинација и то три месеца од процене клиничара да су оздравили.

Додао је да су „критичне тачке“ у Србији у погледу присуства корона вируса Ниш и Нови Сад, а да се смирује ситуација у Врању и Лесковцу.

„Када је реч о ублажавања мера, још увек смо у тешкој ситуацији – вирус губи снагу, и не треба му дати простора да се поново рашири“, рекао је Кон и упозорио да су у главама људи кафићи и ресторани „замишљене оазе у којима као да нестане опасност од вируса“, што је погрешно.

„Чак и у баштама (кафића) – ако седе ближе од на метар и по, исто су изложени ризику“, нагласио је Кон.

Поновио је да, када бирамо мере, бирамо између очувања здравственог система и угоститељства.

ТопПрес/ Извор: ФоНет

KOMENTARI

TOPPRESS: 1
  • Zoran 1 godina

    Molim vas objasnite malo o kockarnicama,
    one normalno rade.
    Pozdrav!