Епидемиолог Предраг Кон каже да према масовним јавним окупљањима треба имати нулту толеранцију, јер је корона вирус још у циркулацији.

Он је на ТВ Прва рекао да га забрињава претерано опуштање када је реч о спровођењу превентивних мера и политичко превирање због масовних окупљања на којима се, наглашава, драстично повећава ризик од преношења корона вируса.

Упозорио је да јучерашње јавно окупљање испред Скупштине Србије не може да прође без последица и наводи да ће своју забринутост пренети данас на седници Кризног штаба.

„Бројке су добре и све што гледамо јесте добро, али понашање није у складу са оним што је тренутна ситуација. Ми сасвим сигурно још имамо вирус у циркуацији“, рекао је Кон.

Задовољан је што нема пораста оболелих после одлуке о отварању теретана, козметичких и фризерских салона, а задовољан је и функционисањем јавног превоза јер у аутобусима нема старијих од 65 година.

Подсетио је да постоји забрана окупљања више од 50 особа и истакао да санкцинисање није питање за стручњаке.

Кризни штаб би данас требало да дефинише правила која се тичу путовања и уласка у земљу, а Кон каже да је приликом отварања граница веома значајно да постоје одређене мере које ће спречити ширење вируса.

Онима који буду долазили у Србију, каже Кон, биће потребан ПЦР тест не старији од 72 сата.

Навео да у случају да наш држављанин улази у Србију иде у самоизолацију 14 дана, а ако плати тестирање та мера се укида.

Кон каже да треба да се одреди цена тестирања, јер у ону која се помиње у јавности од 6.000 динара не улази услуга.

Он је рекао да у Србији постоји 12 лабораторија за ПЦР тестирање, а да приватници могу да раде брзе тестове или да докажу да могу да раде ПЦР тестове.

Упитан о ставовима доктора Бранимира Несторовића који је рекао да треба сви да се заразимо сада када је вирус слаб, Кон каже да се епидемилози залажу за „тиху прокуженост“, те оценио да се у јавности ствара утисак да они имају супротан приступ од Несторовића, али да се заправо не разликују, а да их медији „бацају у сукоб“ својим извештавањем.

Навео је да нема доказа да је вирус ослабио.

„Медији нас бацају у сукоб са насловним странама које нас стављају једне поред других као да смо у рату“, каже Кон и додаје да заправо то све збуњује јавност.

Када се, каже, слуша пажљиво Несторић, јасно се види да он нигде озбиљно не греши.

Кон је уверен да ћемо корона вирус имати и на јесен.

ТопПрес/ Извор: Танјуг